latinica  ћирилица
13/09/2017 |  18:27 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

Zapad ima plan: Srušiti Dodika metodom — "da udari brat na brata"

Čini se da Zapad i politički krugovi koncentrisani oko Sarajeva pokušavaju da prije izbora otmu vlast u Republici Srpskoj kako bi sprečili dalje jačanje Srpske ali i potencijalno jače zbližavanje sa Srbijom, piše Sputnjik. 
Milorad Dodik (foto: Sputnik/ Radoje Pantović) -
Milorad Dodik (foto: Sputnik/ Radoje Pantović)

Nažalost, ispostavilo se da je nabolji recept nesloga među Srbima. Šta se iza brda valja?

Samo nekoliko dana pošto su u Beogradu Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, najavili da bi Deklaracija o opstanku srpske nacije mogla da se u novembru nađe pred poslanicima parlamenata Srbije i Republike Srspke , jer je tim za njenu izradu uveliko formiran, u parlamentu Srpske opozicija je blokirala rad ove institucije.

Povod je, navodno, bilo to što na dnevni red nije stavljen Konsolidovan revizorski izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za 2016. godine, koji je Odbor za finansije skinuo sa dnevnog reda sjednice na koju predstavnici opozicije nisu ni došli.

Stvari se nisu popravile ni jutros, jer su opozicioni poslanici fizički onemogućili da se održi nova sjednica pošto su zasjeli na mjesta na kojima treba da sjede predsjedavajući Skupštini. Sjednica se ipak nastavila, ali bez opozicionih poslanika jer im je izrečena mjera zabrane zbog blokade parlamenta. U međuvremenu, dnevni red je izmjenjen i sporni izvještaj je ponovo uvršćen, ali opozicija i dalje najavaljuje opstrukciju parlamenta.

Dakle, u momentu kada je Srpska bukvalno sa svih strana pod pritiskom, umjesto jedinstva, opozicija iz redova Srba je krenula đonom na postojeću vlast u Srpskoj. Koji je razlog za tako nešto?

Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomora vjeruje da za ovakav razvoj događaja i vlast i opozicija snose dio odgovornosti, ali naglašava da je vlast gestom vraćanja spornog akta spustila loptu, dok se za opoziciju to ne može reći.

- Dakle, sada je na potezu opozicija. Ako ne prihvate ovu ponudu, onda oni imaju zadatak da do kraja sruše politički sistem Srpske, zapravo da sruše institucije Srpske!“, navodi on.

Naš sagovornik napominje da Srpska ima zaštitu Rusije i Srbije, ali i da u ovom trenutku ima zaista velikih problema sa opozicionim “Savezom za promjene“ koji očigledno neke stvari radi po nalogu svojih mentora iz velikih ambasada i iz Savjeta ministara BiH. Naš sagovornik dodaje i da sve to dolazi iz pravca Sarajeva, a da je cilj da se nestabilna situacija iz glavnog grada BiH prenese i u Banjaluku.

- Ono što pada u oči gledano na nivou cijele BiH jeste da je na delu potpuni raspad koalicione većine, raspad političkog sistema u Sarajevu na nivou BiH, i u savetu Ministara i u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Slična je situacija i u Federalnom parlamentu i federalnoj vladi, jer ona tri godine nije konstituisana pošto fale tri srpska ministra. Nije konstituisano Vijeće naroda jer nedostaju srpski delegati. Očigledno je cilj da se ta kriza prenese i na jedini stabilan dio BiH, a to je Srske. To naravno daje opravdanje tvrdnjama da su strani mentori dali nalog “Savezu za promjene“ da naprave haos u parlamentu Srpske. No, da li je to tako, teško je dokazati“, napominje naš sagovornik, dodajući da ovakve stvari mogu biti veoma opasne posebno zbog činjenice da su iduće godine opšti izbori u BiH, što znači da su sva moguća scenarija na stolu.

Šta će se sve desiti, videće se u narednim mjesecima, naročito jer svi najavljuju da će do kraja godine predložiti svoje kandidate za najviše funkcije vlasti u Srpskoj. Srpska može samo da opstane ako i jedna i druga strana napravi korak nazad.

Vlast u Srpskoj nije samo učinila ustupak zarad mira u ovom segmentu, već je Dodikova stranka najavila i da će referendum o statusu Srpske koji je bio planiran za iduću godinu, biti odložen kako se ne bi dodano uzburkale strasti. Opozicija, s druge strane, zasad ne pokazuje sklonost ka smirivanju situacije.

Zbog dešavanja u Parlamentu Srpske oglasilo se i Udruženje građana “Istočna alternativa“ Republike Srpske, koje je upozorilo da stranke koje čine “Savez za promjene“ nastoje da izazovu haos i nestabilnost u Srpskoj, kako bi došlo do eventualne intervencije međunarodne zajednice koja bi im omogućila dolazak na vlast.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović naveo da “mentori i mecene iz Sarajeva i sa Zapada“ gube strpljenje, što unosi dodatnu nervozu među opozicione poslanike, jer nisu opravdali veliku pomoć koja im je pružana za “razbijanje institucija Srpske“ i izrazili punu podršku vladajućoj većini.

Izvor: Sputnjik