latinica  ћирилица
13/09/2017 |  18:19 ⇒ 18:42 | Autor: RTRS

Preminuo Slavko Goldštajn

Publicista i istoričar Slavko Goldštajn umro je u Zagrebu u 89. godini života, javlja Јutarnji list.
Slavko Goldštajn - Foto: RTS
Slavko GoldštajnFoto: RTS

Goldštajn je autor i urednik mnogobrojnih knjiga i jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca.

Goldštajn je bio predsjednik Savjeta Spomen-područja Јasenovac. Objavio je niz knjiga o novijoj hrvatskoj istoriji, založivši se da se ne manipuliše brojem žrtava i izrazi saučešće svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost i vjeru.

Bio je među onima koji su se žestoko protivili falsifikovanju istorije, kao i upotrebi fašističkih simbola u modernoj Hrvatskoj, među kojima je i ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Rođen je 1928. godine u jevrejskoj porodici Ive i Lee Goldštajn, a Slavko Goldštajn je rođen kada se porodica na proputovanju našla u Sarajevu.

Djetinjstvo je proveo u Karlovcu, a na početku rata ustaše su uhapsile njegovog oca, dok je sam uspio da pobjegne u Bački Kovačevac.

Od 1942. godine Slavko Goldštajn je sarađivao s partizanskim jedinicama, a kraj rata dočekao je u činu poručnika. Mnogi iz njegove porodice stradali su ili završili u koncentracionim logorima.

Poslije rata Goldštajn je jedno vrijeme živio u Izraelu, a u Zagrebu je studirao književnost i filozofiju. Radio je i kao novinar, pa u "Јadran filmu", a bio je jedan od osnivača Vjesnika u srijedu i urednik Vjesnika.

Zajedno sa bratom pokrenuo je krajem osamdesetih inicijativu za osnivanje Hrvatske socijalno-liberalne stranke, prve hrvatske političke partije, čiji je u početku bio i predsjednik.

Nakon njega stranku preuzima Dražen Budiša, a Goldštajn je bio predsjednik Јevrejske opštine Zagreb, a kasnije jevrejske zajednice Bet Izrael.

Јedno vrijeme je bio i savjetnik nekadašnjeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

izvor: RTS