latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:37 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Vlada Srbije uplatila 5,5 miliona evra pomoći Srpskoj

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada Srbije danas uplatila 5,5 miliona evra koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao kao pomoć opštinama u Srpskoj i Federaciji BiH u kojima pretežno žive Srbi.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Odgovarajući na pitanje poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Dušice Šolaje o izdvajanju sredstva Srbije za rekonstrukciju mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Zvorniku, Cvijanovićeva je navela da je odluka Vlade Srbije da dio ovog iznosa bude usmjeren za rekonstrukciju starog mosta u tom gradu.

- Nakon uspješnog sastanka u Beogradu kojem je prisustvovao i predsjednik Srpske Milorad Dodik sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić, te ministrima, saopšteno je da će 5,5 miliona evra ići kao podrška konkretnim projektima u Srpskoj, te da će oko milion evra od tog novca biti izdvojeno za četiri opštine u FBiH gdje je najviše srpskih povratnika koji žive u teškim uslovima - precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je rekonstrukcija mosta između Zvornika i Malog Zvornika jedan od prihvaćenih projekata koji je izutetno važan.

- Sjećam se da su i ranije narodni poslanici delegirali važnost ovog pitanja, odnosno početka rekonstrukcije mosta - navela je Cvijanovićeva i zahvalila institucijama Srbije za ekspeditivnost.

Ona je pojasnila da postoji opredijeljenost da se odmah započne realizacija projekta i da budu urađene sve potrebne predradnje.

Cvijanovićeva je precizirala da će iz sredstava Srbije biti finansirana izgradnja vrtića, te đačko-studentski dom u Vlasenici, dok će u Federaciji prioritet imati saobraćajno-komunalna infrastruktura.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 2. septembra u Beogradu da će Srbija pomoći sa oko 5,5 miliona evra opštine u Republici Srpskoj i FBiH u kojima pretežno žive Srbi.

Na sastanku državnog rukovodstva Srbije sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović, Vučić je rekao da je to veoma važno za građane Srpske i Srbije.

Potrebna reforma Instituta za nestala lica BiH

Predsjednica Vlade Srpske rekla je danas da je neophodna temeljna reforma Instituta za nestala lica BiH.

- Da bi ovaj institut funkcionisao kako treba, potrebna je temeljna reforma i to ne samo sa aspekta njegovih suosnivača Savjeta ministara i Međunarodne komisije za nestala lica, već u tome ulogu treba da imaju institucije Srpske - rekla je Cvijanovićeva u Narodnoj skupštini odgovarajući na poslanička pitanja.

Cvijanovićeva je istakla da je potrebno da institucije Republike Srpske utiču na izbor kadra u upravljačkim strukturama Instituta.

- U radu ovog instituta postoji pristrasnost, nedostatak objektivnosti, a to najbolje pokazuju brojke da je više od 5.500 lica bošnjačke nacionalnosti identifikovano, a samo 315 lica srpske nacionalnosti - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da su smanjena sredstva za ekshumacije, jer u svemu tome sada glavnu ulogu ima Tužilaštvo BiH.

- Taj proces je potpuno izuzet od uticaja institucija Republike Srpske i to je neprihvatljivo - zaključila je Cvijanovićeva.

Moguće proširenje projekta energetske efikasnosti

Premijerka Srpske je izjavila da postoje realne šanse da Srpska proširi Projekat energetske efikasnosti sa Svjetskom bankom.

- Na prošlom sastanku sa predstavnicima Svjetske banke u Banjaluci rečeno nam je da su oni aktivno uključeni u to da njihov Bord direktora odobri proširenje aranžmana - rekla je Cvijanovićeva, odgovarajući na poslanička pitanja.

Cvijanovićeva je podsjetila da je po ovom projektu, koji se sprovodi od jula 2015. do jula 2018. godine, već povučeno oko 13 miliona dolara

- Kada budu donesene odgovarajuće odluke o proširenju ovog projekta, odmah će biti obezbijeđena sredstva kako ne bi pravili pauzu - navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da u Republici Srpskoj postoji veliki interes za ovaj projekat, pogotovo za lokalne zajednice.

Cvijanovićeva je navela da je sadašnjim projektom obuhvaćeno oko 30 lokalnih zajednica, te školski i zdravstveni objekti, kao i da su energetske uštede po tom osnovu do 50 odsto.

Saradnja sa Hrvatskom: Prioritet Vlade Srpske-most u Gradišci

Premijerka Srpske izjavila je da je prioritet Vlade Srpske, kada je riječ o saradnji sa Hrvatskom, most u Gradišci.

- Hoću da izrazim nezadovoljstvo ljudima koji sjede u Sarajevu, koji su lobirali za mnoge projekte u Federaciji BiH, a dolaze iz Republike Srpske, a nisu se potrudili da se obezbijede sredstva za izgradnju ovog mosta, nego tek šest i po miliona evra, dok projekat vrijedi više od 17 miliona - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je most u Gradišci najbliža veza do EU, izrazivši žaljenje što i ranije sa Hrvatskom nije bilo mogućnosti da bude realizovana.

- Sada je uključena EU, pa se nadamo da će do nečega doći - navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o situaciji u vezi sa izgradnjom pelješkog mosta, premijer Srpske je istakla da Vlada nema ništa protiv da se taj most gradi jer je upoznata da su izvršene korekcije koje su tražene u pogledu visine i raspona između lukova.

- Neću reći da je došlo do promjene stava, reći ću da je, prema našim saznanjima, došlo do promjene okolnosti i da su jedne okolnosti vladale u vrijeme kada je rečeno da treba da se izvrše određene korekcije kada je riječ o projektu izgradnje pelješkog mosta - rekla je Cvijanovićeva, odgovarajući na pitanje poslanika Koalicije "Domovina" Seada Bratića zašto je došlo do promjene stava Vlade Srpske o pitanju pelješkog mosta.

Ona je navela "da nema šta puno da kaže u vezi sa razgraničenjem" i da je to nadležnost BiH.

- Sa Hrvatskom je ostalo još nekoliko otvorenih pitanja na toj najdužoj graničnoj liniji koja postoji, sa nekima je i riješeno, sa Crnom Gorom, sa Srbijom očekujemo da će stvari biti poboljšane. Ne želim da brkam te stvari, razumijem da su to aktivnosti koje teku na nivou BiH - istakla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske, odgovarajući na pitanje poslanika SNSD-a Danijele Mrde kako komentariše činjenicu da između vlasti u Sarajevu i Banjaluci nema saradnje zbog odnosa partija iz Srpske koje vrše vlast na nivou BiH, navela je da su te stranke namjerno, odugovlačeći ratifikaciju i svim drugim političkim metodama, zaustavile stotine miliona KM da dođu u Republiku Srpsku.

- Žao mi je što ne postoji adekvatna komunikacija na relaciji institucija na nivou BiH i Republike Srpske i za takvu situaciju puno manje mogu da optužujem naše partnere iz Sarajeva u odnosu na one koji dolaze iz Republike Srpske, a vrše vlast na nivou BiH i nikada za sve ove godine nisu pokazali ni najmanju zainteresovanost da realizuju bilo kakvu aktivnost u saradnji sa institucijama Republike Srpske - istakla je Cvijanovićeva.

Komentarišući nedavnu izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je predsjednik Srpske Milorad Dodik postao "paradigma konflikta i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora biti svjestan da svaki plan koji pravi sa njim nosi negativan naboj", ona je naglasila da je to besmisleno komentarisati jer se svako ko želi da popravi politički rejting "zakači za Dodika", što radi i opozicija, i neki drugi.

- Nama je važno za Republiku Srpsku da ne postoji nijedno otvoreno pitanje sa bilo kojom susjednom državom zbog odnosa institucija u Republici Srpskoj - dodala je Cvijanovićeva.

Vlada Srpske prva u regionu, setom mjera, odgovorila na posljedice suše

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je zadovoljna činjenicom da je Vlada Srpske prva u regionu, setom mjera, odgovorila na posljedice suše.

"Ostali nemaju pravo da kritikuju jer se nisu time bavili. Čuli smo u medijima priču da to ne znači da je šteta nadoknađena, pa ste vidjeli da se niko drugi ne bavi pitanjem nadoknade štete, nego su svi usmjereni na to na koji način obezbijediti podsticaje i redovnost da bi se pomoglo u zasnivanju novog ciklusa proizvodnje. U tom smislu je bilo i naše usmjerenje i namjera da se pomogne", rekla je Cvijanovićeva, odgovarajući na poslanička pitanja u parlamentu Republike Srpske.

Ona je naglasila da su prije par mjeseci izmirena sva dugovanja iz prošle godine, te postignuta redovnost kada je riječ o tekućim obavezama iz ove godine.

"Mi smo od sredstava klirinškog duga, od 60 miliona KM odvojili pet miliona KM za podršku izgradnji sistema za navodnjavanje", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su u toku neki projekti i da se već realizuje oko 25 miliona KM, te navela da tome treba dodati i druge projekte koji su u pripremi, ističući da se radi tehnička dokumentacija za određene akumulacije, kanale i slično.

"Kad dodamo tome i ovih pet miliona KM, to će značiti da se u Srpskoj realizuje ili će vrlo brzo biti u toku realizacija nekih blizu 37 miliona KM samo za ovu namjenu. Mislimo da će na taj način biti postepeno saniran problem. I mi sami treba da promovišemo svi zajedno na terenu priču da i kad se uzimaju određena sredstva i kad se uđe u određena zaduženja ili zajedno sa Vladom rješavaju i sprovode određene mjere podstičemo naše poljoprivrednike za izgradnju što više sistema za navodnjavanje", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je za podršku jesenjoj sjetvi izdvojeno dodatnih pet miliona KM, uključujući u to i mjere koje znače povećanje regresiranog goriva sa 100 na 120 litara, zatim 150 kilograma regresiranog đubriva po hektaru, ocijenivši da sve to može biti značajna podrška. 

Izvor: SRNA