latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:30 ⇒ 15:34 | Autor: RTRS

Košarac: Opozicija sa strancima želi izazvati haos u Srpskoj

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra da je u toku specijalni rat protiv Republike Srpske i ističe da "SDS, zajedno sa strancima, PDP-om, NDP-om pokušava izazvati haos u Srpskoj".
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je, komentarišući nastojanja opozicije da blokira rad Narodne skupštine Republike Srpske, istakao da to pokazuje malu dozu političke potentnosti da kroz Poslovnik parlamenta Srpske određene teme stavlja na dnevni red.

- Mislim da je ova situacija bila najavljena u prethodnom periodu jer je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica najavio da će se tući u parlamentu Republike Srpske i imali smo oštre prijetnje predsjednika NDP-a Dragana Čavića - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On smatra da je jasna situcija da se predstavnici iz Republike Srpske u institucijama BiH koriste za obračun protiv institucija Srpske.

- Svjedoci smo da se napadaju institucije i značajne političke ličnosti Republike Srpske, kao i RTRS. Očigledno je da je nova arena za opoziciju na jedan necivilizovan način i Narodna skupština Republike Srpske - istakao je Košarac.

On smatra da "SDS zajedno sa strancima, PDP-om, NDP-om pokušava izazvati haos u Republici Srpskoj" i da se nemoć institucija BiH želi prenijeti kroz haotično stanje u Srpskoj, koja je stabilna i čije su institucije jedino funkcionišu.

Govoreći o Centraloj banci BiH i prijedlogu predsjednika Republike Srpska Milorada Dodika da se podijeli dobit entitetima, Košarac je podsjetio da je Srpska unijela vlasništvo u ovu finansijsku instituciju.

On smatra da je politikom /člana Predsjedništva BiH/ Mladena Ivanića Republika Srpska devastirana jer je izgubila finansijski suverenitet kada je omogućeno da indirektni porezi pređu na nivo BiH i da se prvenstveno puni budžet institucija BiH, pa tek onda budžeti entiteta.

- Na koji način nadležnosti treba vraćati Republici Srpskoj biće predmet budućih rasprava i stavova institucija Republike Srpske - smatra Košarac.

Izvor: SRNA