latinica  ћирилица
13/09/2017 |  09:50 | Autor: RTRS

Lider Mjanmara ne dolazi na Generalnu skupštinu UN

Lider Mjanmara Aung San Su Ći neće doći na Generalnu skupštinu UN sljedeće sedmice, poslije kritika koje su joj upućene zbog nasilja koje trpi zajednica Rohinja u njenoj zemlji.
Savjet bezbjednosti UN - Foto: AP
Savjet bezbjednosti UNFoto: AP

Oko 370.000 Rohinja muslimana izbjeglo je iz Mjanmara u Bangladeš od izbijanja nasilja prošlog mjeseca. Od tada su spaljena čitava sela.

UN su optužile vlasti Mjanmara za sprovođenje etničkog čišćenja. Vojska te zemlje tvrdi da se bori protiv militanata iz zajednice Rohinja i demantuje navode da su joj meta civili.

Su Ći, koja je dobitnica Nobelove nagrade za mir i de fakto lider Mjanmara, kritikovana je sa Zapada jer nije učinila dovoljno da bi spriječila nasilje.

Ostali dobitnici Nobelove nagrade za mir, uključujući dalaj-lamu, nadbiskupa Dezmonda Tutua i Malalu Јusufzai, pozvali su Su Ći da zaustavi nasilje.

Očekivalo se da će ona učestvovati u radu Generalne skupštine UN u Njujorku, koja traje od 19. do 25. septembra. Portparol Vlade Mjanmara Aung Šin izjavio je da za nju "možda ima prečih stvari za rješavanje".

On je dodao da se Su Ći "nikada nije plašila kritika ili suočavanja sa problemima".

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi tokom dana da se sastane radi rasprave o krizi u Mjanmaru.

Izvor: Srna