latinica  ћирилица
11/09/2017 |  22:48 | Autor: RTRS

Јordan i Rusija prave plan za mir na jugozapadu Sirije

Јordan je danas saopštio da sa Rusijom radi na razvoju plana za okončanje sukoba na jugozapadu Sirije "što je prije moguće", u okviru mirovnog pakta o toj pograničnoj oblasti u kojem posreduju Aman, Moskva i Vašington.
Sergej Lavrov i Ajman Safadi  (Foto:  Tanjug,AP Photo/Pavel Golovkin) -
Sergej Lavrov i Ajman Safadi (Foto: Tanjug,AP Photo/Pavel Golovkin)

Ministri spoljnih poslova Јordana i Rusije sastali su se danas u Amanu i razgovarali o napretku u uspostavljanju "zone deeskalacije" u tom posebno osjetljivom regionu koji obuhvata sirijsku teritoriju i susjedni Izrael, prenosi Rojters.

"Izrazili smo podršku rješavanju svih pitanja vezanih za uspostavljanje zone deeskalacije", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov novinarima u Amanu.

Njegov jordanski kolega Ajman Safadi izjavio je da je cilj uspostavljanje zone deeskalacije "u najkraćem mogućem roku".

"Naš prioritet je da nam granice budu bezbjedne, a to znači da tu ne bude Islamske države niti Al Nusre ni sektaških milicija", naveo je Safadi.

Diplomate kažu da je Lavrov izvršio pritisak na Јordan da ponovo otvori svoj granični prelaz sa Sirijom, Nasib, čemu se Aman dosad opirao tvrdeći da je potrebna veća bezbjednost.

Međutim, Јordan je snažno podržao širi sporazum o deeskalaciji, istakavši da se time utire put konačnom povratku desetina hiljada izbjeglica koje se trenutno nalaze na jordanskoj teritoriji, napominje britanska agencija.

Izvor: Tanjug