latinica  ћирилица
11/09/2017 |  15:27 ⇒ 15:27 | Autor: RTRS

Mitropolija crnogorsko - primorska: Miraš Dedeić je lažni mitropolit

Mitropolija crnogorsko-primorska sa Cetinja saopštila je danas da se prilikom nedavne posjete Njemačkoj raspop Miraš Dedeić, samozvani mitropolit kanonski nepriznate crnogorske crkve Mihailo, lažno predstavljao kao "Mihailo mitropolit crnogorski".

"Ukrajinska crkva u Frankfurtu u kojoj je Dedeić služio pripada ukrajinskoj raskolničkoj grupaciji raščinjenog i ni od koga u Pravoslavnoj crkvi priznatoga Filareta Denisenka, lažno predstavljanog `patrijarha Kijevskog` čelnika i glavnog nosioca bratoubilačkog rata i bratomržnje u Ukrajini", ističe Mitropolija crnogorsko-primorska.

U saopštenju se navodi da se ukrajinski raskolnik jedini i priznaje sebi sličnog Dedeića. Iz Mitropolije upozoravaju pravoslavne vjernike i javnost Crne Gore da prijem "Dedeića od predstavnika Bugarske pravoslavne crkve u Frankfurtu predstavlja takođe prevaru".

"Iz izjave Dedeića vidi se da je riječ o bivšem svešteniku lažnoproglašenog bugarskog `patrijarha Pimena` koji je u svoje vrijeme `rukopoložio` od Vaseljenske patrijaršije raščinjenog i pod anatemu bačenog Dedeića, zajedno sa njegovim sledbenicima", ističe Mitropolija sa Cetinja.

Mitropolija podsjeća da kanonska Pravoslavna bugarska crkva "nikada nije Pimena priznala za svog patrijarha, kao ni Dedeićevo rukopoloženje, kao uostalom i nijedna Pravoslavna crkva u svijetu".

Izvor: SRNA