latinica  ћирилица
11/09/2017 |  15:24 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Rekonstrukcija parohijskog doma i konaka u Mrkonjićima kod Trebinja (VIDEO)

U Mrkonjićima kod Trebinja, rodnom mjestu Mrkonjići u Popovom polju, rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog , postalo je mjesto u koje iz godine u godinu dolazi sve više vjernika i turista.
Rekonstrukcija parohijskog doma u Mrkonjićima - Foto: RTRS
Rekonstrukcija parohijskog doma u MrkonjićimaFoto: RTRS

Kako bi upotpunili sadržaje i gostima pružili ljepši ugođaj i boravak, mještani su počeli niz aktivnosti. Ovog ljeta počela je rekonstrukcija nekadašnje školske zgrade koja bi trebalo da postane novi parohijski dom.

Namjera nam je da Mrkonjići ostanu mjesto sabornosti, nadahnuća i radosti, a sa zdravom idejom i uz blagoslov do cilja je lako doći - kažu mještani koji danima vrijedno rade kako bi staru i oronulu zgradu obnovili i uredili.

Predsjednik Crkveno-opštinskog odbora Mrkonjića Rade Bošković ističe da su u ovaj projekat ušli sa namjerom da ugrade još jedan kamen u temelj duhovnog i biološkog opstanka srpskog naroda.

Svi radnici koji rade na parohijskom domu rade dobrovoljno, bez novčane naknade, a sredstva za gradnju prikupljaju se donacijama. Zato se Mrkonjićani nadaju da će biti mnogo onih koji će prepoznati značaj ovog posla, i pomoći , bilo novčano bilo u građevinskom materijalu da sve bude završeno onako kako treba i priliči ovom mjestu.

Došli su da pomognu i članovi Biciklističkog kluba "Leotar" koji su istakli da im je drago štoučetsvuju u ovom projektu, ali i da im je obaveza da pomognu.

Škola u Mrkonjićima zatvorena je 1981. godine, i od tada ova zgrada nema nikakvu namjenu. Oni koji su ovdje učili slova, s radošću gledaju obnovu.

Nedavno je završena obnova mjesne crkve Svetog Nikole, u kojoj je, po predanju, kršten Sveti Vasilije. Istovremeno, traje freskopisanje hrama Svetog Vasilija izgrađenog na temeljima svetiteljeve rodne kuće. Na tom mjestu trebalo bi da se u stilu stare hercegovačke kuće uredi i ova prostorija, koja trenutno nema funkciju.

Brojni su darodavci do sada pomogli ove poslove, a inicijatori se nadaju da će i ostali prepoznati njihov značaj i pomoći koliko mogu da budu završeni, na dobrobit brojnih hodočasnika i turista koji svakodnevno dolaze u selo.