latinica  ћирилица
11/09/2017 |  13:51 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Dani Srpske u Srbiji” počinju u Beogradu 15. septembra (VIDEO)

Tradicionalna manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”, počinje u Beogradu 15. septembra, a predviđeno je da traje sedam dana, do 21. septembra. Ceremonija otvaranja biće održana u Narodnom pozorištu u Beogradu, blagosloviće je patrijarh Irinej, a svečano otvoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Naša televizija prenosiće ovu svečanosti.
Dani Srpske u Srbiji - Foto: RTRS
Dani Srpske u SrbijiFoto: RTRS

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” prvi put je održana 2013. godine, a zamišljena je tako da predstavi sve segmente života Republike Srpske, od kulture, preko privrede, do turističke ponude.

Direktor Predsjedništva Republike Srpske Mlađen Cicović rekao je da se, kada se započelo sa realizacijom "Dana Srpske u Srbiji", nije očekivalo da će već peta godina biti rekordna po broju gradova u kojima će biti održana, programa i učesnika koji će učestvovati u tim programima.

"Ove godine, pete od kada se održava manifestacija, bićemo prisutni u 20 gradova u Srbiji, realizovaćemo 32 programa u 45 izvođenja i u programima će biti blizu 800 učesnika", izjavio je Cicović na konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Јoš jedna ovogodišnja specifičnost je i umjetnički dio programa svečanosti otvaranja.

Nenad Јanković, poznatiji kao Dr Nele Karajlić, koji je zadužen za umjetnički dio programa, rekao je da taj program nije klasična priredba, već "malo pomjeren".

"Tekst smo pisali Vule Žurić i ja, a ja potpisujem i režiju i tu je sijaset glumaca koji će odigrati zanimljiv igrokaz, o kojem će se kasnije dugo pričati", rekao je Karajlić.

On je naveo da je rad na ovom umjetničkom programu, koji on naziva "jednočinka", bio zanimljiv izazov kako da se u okviru ove manifestacije napravi nešto što je drugačije od ubičajenog.

U okviru manifestacije biće održani i privredni forumi-sastanci privrednika Srbije i Srpske u Vranju, Novom Sadu i Subotici. Najznačajniji susret, kada je privreda u pitanju, biće održan u Beogradu, a otvoriće ga predsjednice vlada Srbije i Srpske, Ana Brnabić i Željka Cvijanović.