latinica  ћирилица
11/09/2017 |  13:48 | Autor: RTRS

Lavrov: Rijad iskreno želi da pomogne u rješavanju krize u Siriji

Rusija je uvjerena da Saudijska Arabija iskreno želi da pomogne u prevazilaženju krize u Siriji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov - Foto: RTRS
Sergej LavrovFoto: RTRS

On je rekao novinarima u Amanu, nakon sastanka sa jordanskim ministrom spoljnih poslova Ajmanom Safadijem, da Moskva vjeruje da je Saudijska Arabija posvećena rješavanju krize u Siriji i da je to potvrđeno na samom početku procesa u Astani, kada su Rusija, Turska i Iran napravile takav format pregovora.

"Kada je proces počeo, dobili smo potvrdu od Saudijske Arabije da podržava ovaj format i da je spremna da sarađuje u stvaranju bezbjednosnih zona i ispunjavanju ostalih inicijativa pokrenutih u Astani", izjavio je Lavrov.

Ruski ministar je naglasio da je format iz Astane "najefikasniji za zaustavljanje krvoprolića i stvaranje uslova za rješavanje humanitarne krize i uspostavljanje političkog dijaloga", prenosi TASS.

"Astana je već postala mjesto gdje se odvija direktan dijalog između predstavnika sirijskih vlasti i opozicije. Smatram da je svima koji podržavaju ovakav format u interesu ne samo uspjeh procesa, već i pronalaženje rješenja koje je u skladu sa međunarodnim zakonom i rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN", rekao je Lavrov.

Izvor: SRNA