latinica  ћирилица
11/09/2017 |  12:02 | Autor: RTRS

Šojgu: Povećati pomoć stanovništvu oslobođenih područja

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uputio je pismo specijalnom izaslaniku UN za Siriju Stafanu de Misturi, u kojem poziva međunarodnu zajednicu da poveća pomoć sirijskim građanima, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.
Sergej Šojgu (Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin) -
Sergej Šojgu (Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin)

U saopštenju se navodi da je Šojgu pozvao Misturu da odmah poveća humanitarnu pomoć u okviru UN i humanitarnih organizacija i da aktivno učestvuje u izgradnji uništenih kuća, škola, bolnica i infrastrukturnih objekata.

U pismu ruskog ministra odbrane se napominje da su Ruske vazduhoplovne snage oslobodile sirijsku teritoriju od terorista i stvorile uslove za ponovno uspostavljanje mirnog života.

Šojgu je dodao da se ne mogu svi Sirijci brzo vratiti kućama, zbog toga što su teroristi uništili mnoga naselja, na hiljade kuća, bolnice i infrastrukturu, prenosi TASS.

"Ruska strana stalno nudi humanitarnu i medicinsku pomoć, radi na deminiranju oslobođenih područija, te rješava mnoga pitanja u ponovnom uspostavljanju mirnog života. Kako bi se obezbijedili uslovi za što skoriji povratak, potrebno je uskladiti napore čitave međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Šojgu je ranije poslao pismo predsjedniku Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca Piteru Maureru, pozivajući ga da odmah poveća humanitarnu pomoć za Siriju.

Izvor: SRNA