latinica  ћирилица
28/08/2017 |  11:45 | Autor: RTRS

Holangiociti učestvuju u regeneraciji jetre

Istraživači iz Škotske, SAD i Rusije otkrili su da ćelije intrahepatičnih žučnih kanala /holangiociti/ učestvuju u regeneraciji jetre, saopšteno je iz Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju /Skoltek/.
Јetra - Foto: ilustracija
ЈetraFoto: ilustracija

U ruskom naučnom časopisu "Priroda" navodi se da bi podaci iz nove naučne studije mogli da pomognu u razvijanju novih metoda za regeneraciju jetre.

Hepatociti jetre imaju sposobnost regeneracije, ali se u praksi ne razvijaju dovoljno brzo, što dovodi do starenja ćelija, te zbog toga naučnici pokušavaju da pronađu druge ćelije koje bi mogle da zamijene osnovne ćelije u jetri kako bi pomogle tkivu da se oporavi.

Naučnici su tokom istraživanja porijekla ćelija oštećenih dijelova organa otkrili da su u pitanju ćelije žučnih kanala koje su se pretvorile u ćelije jetre i zamijenile oštećene hepatocite.

Članovi tima koji je sproveo istraživanje vjeruju da bi sposobnost oporavka takvog mehanizma mogla biti veća od normalnog načina regeneracije upotrebom hepatocita, prenosi TASS.

Naučnici sada žele da savladaju proces oporavka granularnom induracijom koristeći holangiocite iz pacijentovog organizma.

Izvor: SRNA