latinica  ћирилица
30/04/2017 |  12:34 | Autor: RTRS

Evropski lideri traže da Britanija plati; Mej: Biće teški pregovori

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da Britanija mora da plati cijenu izlaska iz EU.
Bregzit, ilustracija (Foto: Iconografía Brexit) -
Bregzit, ilustracija (Foto: Iconografía Brexit)

On je na sastanku evropskih lidera u Briselu o vodiču za pregovore kazao da će Britanija neizbježno dobiti račun, kao i da je to njena odluka.

"Ne smijemo kažnjavati, ali istovremeno jasno je da Evropa zna kako da brani svoje interese, kao i da Britanija ima manje dobru poziciju van EU nego u njoj", rekao je Oland, prenosi AFP.

On je odbacio navode da bi britanska premijerka Tereza Mej mogla da ojača svoju pregovaračku poziciju ukoliko pobijedi na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 8. jun.

"To neće uticati na EU. Principi Unije su već utvrđeni, to će biti linije koje biraju pregovarači", rekao je Oland.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel isključio je prednost Mejove ukoliko pobijedi na izborima.

"To je unutrašnja stvar. Mi smo veoma jedinstveni", rekao je on.

 

MEЈ: BIĆE TEŠKI PREGOVORI SA BRISELOM

Britanski premijer Tereza Mej izjavila je danas da će razgovori o Bregzitu sa EU biti teški, reagujući na stav koji su zauzeli lideri evropskog bloka.

Lideri EU juče su u Briselu usvojili oštre uslove za Britaniju i upozorili su Britance da "ne gaje iluzije" o brzom osiguranju novih odnosa kako bi zadržali pristup jedinstvenom tržištu.

"Ono što ovo pokazuje i pojedini komentari evropskih lidera je da će biti perioda kada će pregovori biti teški", naglasila je Mejova.

Ona je ponovila svoj stav da je spremna da napusti pregovore sa EU bez dogovora ako joj se ne bude sviđala ponuda Brisela.

Na prvom sastanku organizovanom u Briselu od kako je britanski premijer krajem marta pokrenula zvaničan proces izlaska iz EU, lideri preostalih 27 članica su vrlo brzo usvojili osam strana smjernica za pregovore sa Londonom.

"Smjernice su usvojene jednoglasno. Spreman je čvrst i fer politički mandat članica EU za razgovore o Bregzitu", izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Izvor: TANЈUG, SRNA-Rojters