latinica  ћирилица
20/03/2017 |  11:14 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Foča: Broj djece sa poteškoćama u govoru u porastu (VIDEO)

Posljednjih godina i u Foči su sve izraženije govorne smetnje kod djece predškolskog uzrasta.
Logoped (Foto: knowledge.lviv.ua/) -
Logoped (Foto: knowledge.lviv.ua/)

One se manifestuju na različite načine – najviše zbog loših govornih uzora u porodici i okruženju u kojem odrastaju, a nešto manje zbog urođenih anomalija.

Stručnjaci u predškolskim i školskim ustanovama lako otkalanjaju ove poteškoće raznovrsnim tretmanima.

U Dječijem vrtiću “Čika Јova Zmaj“ u Foči dvadesetpetoro je predškolaca koji pohađaju tretmane za ispravljanje govornih poteškoća.

Uz govorne vježbe na rasporedu su i vježbe fine motorike koje djeci pomažu da lako prevaziđu govorne barijere kao što su izostavljanje, zamjena i oštećenje glasova. Stručnjaci – tvrde najbitnije je početi na vrijeme.

- Tako da već od tri godine djeca ako imaju teškoće trebalo da dođu kod logopeda, istakla je Јelena Todorović logopped-surdoaudiolog Dječijeg vrtića “Čika Јova Zmaj“ Foča.

U Osnovnoj školi “Sveti Sava“ u Foči u jednom od prvih razreda – učiteljica Tanja Marković radi sa dvadesetšest đaka. Među njima i odmogodišnji dječak sa dijagnozom – autizma.

Јedna od specifičnih karakteristika koje se manifestuju kod njega su i smetnje u govoru. Angažovali su i defektologa.

- Prvenstveno oko čitanja i pisanja tako radi, ali i oko računanja uz moju pomoć to radi dobro, naglasio je Dragana Čančar defektolog, saradnica u nastavi OŠ “Sveti Sava“ Foča.

Markovićeva je istakla da je teško raditi na socijalizaciji jer ima nerazumljiv govor pa je još uvijek na nivou jedne do dvije rečenice,ali vidimo napredak.

Sa nekom od dijagnoza koje zahtijevaju izvođenje posebnog nastavnog programa u redovnoj nastavi je još osmoro djece.

Desetoro mališana nije kategorisano, ali stručna služba u školi sa učiteljima radi na otklanjanju razvojnih smetnji. Odlučni su da djeca lakše prevazilaze prepreke.

- Naša stručna služba su pedagog i psiholog tako da se sa problemima ne mogu boriti i onda smo spremni na dodatno angažovanje stručnih lica, dodala je Јelena Čančar direktorka OŠ “Sveti Sava“ Foča.

Odnedavno su počeli i sa organizovanjem radionica za roditelje kako bi kod djece lakše prepoznali poteškoće u razvoju kod djece.