latinica  ћирилица
01/03/2017 |  14:01 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Beograd: Predstavljena knjiga "Genocid nad Srbima u Sarajevu 1992-1995" (VIDEO)

U Beogradu je promovisana knjiga "Genocid nad Srbima od 1992-1995. godine", u kojoj je objedinjeno preko 70 svjedočenja sarajevskih Srba koji su preživjeli torturu u privatnim zatvorima i logorima širom ovog grada.
Beograd: Ivanišević - Lučić - Foto: SRNA
Beograd: Ivanišević - LučićFoto: SRNA

Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku, koji je priredio ovo izdanje, izabrao je uprvo 1. mart za datum promocije, kako bi bilo jasnije šta se na taj dan slavi u Federaciji BiH.

Podatak o 7.019 Srba pobijenih na kućnom pragu ili u 123 logora, i to samo u Sarajevu, ostao je nebitan za zapadne novinare i političare koji su boravili u ovom gradu za vrijeme rata. Akcenat njihovih izvještaja bio je na opsadi Sarajeva, a radilo se o organizovanoj odbrani čak 105 etnički čistih srpskih sela na obodima grada.

Njihov grijeh bio je u tome što su shvatili poruku koja im je poslata ubstvom srpskog svata Nikole Gardovića. Interes Zapada da se o zločinima nad sarajevskim Srbima ćuti, i tada i danas, potpuno je jasan, poklapa se sa interesima bošnjačkog rukovodstva, ali postoji i lični strah izvršitelja koji su izbjegli kazne.

- Gdje god ima žrtva, ima i ubica, a ima krivac. Kad otkrivamo žrtve, otkrivamo i saznamo za više odgovornih, a ti odgovorni ne bi željeli da se za njih zna. Oni se danas slobodno šetaju i po Beogradu i po Sarajevu, imaju razna odlikovanja, priznanja. To su, ako hoćete, muslimanski diplomati i generali i šta god hoćete - kaže autor Milivoje Ivanišević.

Srbi dugo nisu shvatali važnost i moć medija, naročito zapadnih, koji su ih demonizovali do neslućenih granica. Istovremeno, ni sami nismo posvetili dovoljno pažnje ovom pitanju.

- Samim tim što se mi sami ne bavimo, drugi posredno i namjerno umanjuju broj naših postradalih. Tako da ćemo dočekati tu ono što se dočekalo sa brojem postradalih Srba u vereme NDH. Da će od stradalih 700-800.000 taj broj, kako Tuđman reče, biti negdje 20-25.000. Tako i ovdje, prosto ljudi ne znaju mjere tog zločina, logora i stradanje našeg svijeta. To prosto ne može i ne smije da se prećuti - rekao je akedemik Vasilije Krestić.

Republika Srpska ima ozbiljnu namjeru da se pozabavi počiniteljima zločina nad Srbima, od toga nijedna vlast nema pravo da odustane.

- Obaveza svih nas koji obavljamo dužnosti, kako u Gradu Istočno Sarajevo, tako i u Republici Srpskoj, je da žrtve pominjemo, da ih se sjećamo, da ukazujemo na zločin koji je nad njima počinjen i da tražimo kako da kaznimo krivce - istakao je Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine Istočnog Sarajeva.

Na promociji je učestvovao i jedan od preživjelih logoraša čije se svjedočenje nalazi u knjizi, ali je odbio da stane pred kameru RTRS-a. Svoju anonimnost obrazložio je strahom za članove porodice koji zbog posla moraju da idu u Sarajevo. Treba li bolja ilustracija, bolji dokaz da se odnos prema Srbima od `92. do danas, u Sarajevu nije promjenio ni za milimetar. Iako smo samo prolaznici u svom rodnom gradu...