latinica  ћирилица
20/01/2017 |  14:58 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

U Srpskoj nema slučajeva ptičijeg gripa (VIDEO)

Virus ptičjeg gripa brzo se širi Evropom.
Perad - Foto: RTRS
PeradFoto: RTRS

Prenose ga divlje ptice. Može da se prenese na domaće pernate životinje, ali ne i na ljude. Najteža situacija je u Bugarskoj, gdje je od virusa ptičijeg gripa H5N8 zaraženo više od 430 hiljada domaće peradi. Na udaru su Srbija i Hrvatska, u kojoj je ovaj virus utvrđen na nekoliko farmi.

U Republici Srpskoj za sada nije prijavljen ni jedan slučaj ptičijeg gripa. Stručnjaci kažu da nema mjesta za paniku.

U Hrvatskoj je ptičji grip utvrđen na nekoliko farmi. Nadležni uveliko sprovode eutanaziju životinja, da bi spriječili širenje zaraze. Blizina Hrvatske ne treba da brine naše farmere, uvjeravaju stručnjaci. U Srpskoj nije zabilježen ni jedan slučaj ptičijeg gripa.

- Ne postoji velika opasnost jer farmeri koji se bave uzgojem već imaju objekte sa biosigurnosnim mjerama i ako se pridržavaju tih mjera ne postoji opasnost od izbijanja virusa na tim farmama - kaže Dragan Kasagić, rukovodilac Laboratorije za prijem uzoraka i pripremu podloga ЈU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan".

Ipak, stručnjaci navode da se ne smije isključiti mogućnost pojave virusa i u Srpskoj. U Ministarstvu poljoprivrede apeluju na uzgajivače da sprovedu preventivne mjere.

- Ono što svakako ne preporučuje to je držanje životinja na otvorenom. To sad svakako nije moguće ali čim dođu topliji dani ne preporučuje se uopšte držanje na otvorenom - kaže Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva.

Virus H5N8 nije opasan za ljude, za razliku od tipa H5N1, koji je 2006. bio smrtonosan.

- Ptičiji grip H5N1, zabiljižen u evropskim zemljama ne prenosi se na ljude - kaže Ljubica Јandrić, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Budu li se farmeri pridržavali propisanih mjera, eventualna pojava ptičijeg gripa u Srpskoj ne bi trebalo da zadaje veće probleme, smatraju stručnjaci.