latinica  ћирилица
18/01/2017 |  15:29 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Vučić i Mogerini: Zalaganje za mir i stabilnosti po svaku cijenu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prenio je danas visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini da se zalaže za mir i stabilnost po svaku cijenu, ali da ne voli licemjerne stavove kada je riječ o Kosovu i Metohiji.
Vučić sa Mogerini - Foto: TANЈUG
Vučić sa MogeriniFoto: TANЈUG

"Spreman sam na svaku vrstu kompromisa, dijaloga i dogovora", rekao je Vučić nakon hitnog sastanka sa Mogerinijevom u Davosu.

On je prenio stav Mogerijineve da je mir najvažnije dostignuće i njen apel na smirivanje situacije i tenzija između Beograda i Prištine i nastavak dijaloga, prenijeli su beogradski mediji.

Vučić je rekao da je na sastanku bilo riječi o situaciju u regionu, odnosima između Beograda i Prištine, ali i o drugim temama.

On je ponovio svoje stavove o porukama iz sjedišta NATO oko djelovanja kosovske policije na sjeveru Kosova i Metohije, ističući da je riječ o pokušaju da se formom zamagli suština i da oko toga postoji usmeni dogovor.

Vučić je rekao da je za Srbiju problem samo jedna stvar - upotreba i korišćenje oružja.

"Oklopna vozila i duge cevi ničemu ne vode. To nije rješenje", kaže Vučić

O SARADNjI SRBIЈE SA KOMPANIЈAMA "BLUMBERG" I "AL DAHAR"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Davosu sa direktorom medijske kompanije "Blumberg" Peterom Grauerom o novim projektima ove kompanije u Srbiji i tome kako može da doprinese izvještavanjem privlačenju stranih investitora.

Vučić i Grauer su razgovarali i o tome kako "Blumberg" može da doprinese izvještavanju o ekonomskim reformama u Srbiji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na sastanku Vučića sa direktorom kompanije "Al Dahra" Hadimom Al Darejem bilo je riječi o ulaganjima ove kompanije u poljoprivredu i prehrambenu industriju u Srbiji.

Al Dareji rekao da ova kompanija želi da razvija poljoprivrednu industrija i da za to ima velike planove.

"Sve što je dobro za Srbiju, mi smo spremni da uradimo. Naša kompanija ima obezbijeđeno tržište za sve poljoprivredne proizvode", istakao je Al Dareji.

Tema razgovora bio je i model privatizacije srpske prehrambene kompanije "PKB", za koju je zainteresovana "Al Dahra", zatim izgradnja kargo centra na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", kao i kupovina više preduzeća u Srbiji.

Vučić se u Davosu sastao i sa šefom za odnose sa Evropom i Azijom Svjetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin, kojoj je prenio da je Vlada Srbije veoma zainteresovana da jedan od regionalnih skupova foruma bude održan u Beogradu, na temu podsticanja preduzetništva.

Premijer Vučić izrazio je spremnost da Srbija aktivno doprinese radu foruma, kako na nivou učešća na sastancima u Davosu, tako i učešćem srpskih predstavnika na velikim regionalnim skupovima u organizaciji foruma.

On je iskazao interesovanje za saradnju sa forumom u oblasti digitalizacije u partnerstvu sa Vladom Švajcarske, sa kojom forum već sarađuje na ovom planu, stratešku zainteresovanost i što veću vidljivost Srbije na ekonomskom polju zbog većeg privlačenja stranih investitora.

Izvor: RTS/SRNA