latinica  ћирилица
18/01/2017 |  14:13 ⇒ 14:19 | Autor: RTRS

Vidojković: Incko da se mjeri prema svojim riječima

Istoričar Dario Vidojković poručio je visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku da se "mora mjeriti prema svojim riječima" i da u slučaju kada je uporedio Republiku Srpsku sa NDH, nije bitno šta je mislio, već šta je rekao
Dario Vidojković, istoričar (foto: .wdr.de) -
Dario Vidojković, istoričar (foto: .wdr.de)

Vidojković je istakao da još nema primjerenog izvinjenja Incka za nedavnu izjavu u kojoj u istoj rečenici stavlja Republiku Srpsku i ustašku NDH "u jedan koš".

"Prema diskursnoj teoriji francuskog postmodernističkog filozofa Mišela Fukoa, u jednom diskursu bitna je izjava, dakle ono što se kaže, a ne ono što se eventualno možda mislilo", poručio je Vidojković u otvorenom pismu visokom predstavniku u BiH.

On smatra da bi Incko, da je htio da kaže nešto drugo, to i učinio.

"Tu nema nikakve dileme, niti izvrdavanja. Incko mora da se mjeri prema svojim riječima, koje su u istorijskom kontekstu u najmanju ruku gnusne", rekao je Vidojković.

On je podsjetio Incka, koji je iz Austrije, da će uskoro biti obilježeno oslobađanje najgoreg nacističkog koncentracionog logora tokom Drugog svjetskog rata - Aušvica, ali da je mnogo prije Aušvica prvi koncentracioni logor na tlu Evrope uspostavila upravo austrougarska vojska, i to u Doboju, u decembru 1915. godine tokom Prvog svjetskog rata.

Vidojković je naglasio da je u Doboju živote skončalo više od 12.000 Srba, a samo u aprilu 1916. godine umrlo je 643 djece.

On je poručio da je Republika Srpska i stvorena kako se genocid ne bi ponovio Srbima.

Vidojković je optužio Incka da se isključivo stavio na jednu stranu, i to na stranu političkog Sarajeva.

"Srpski narod, kao i Republika Srpska, danas i kroz istoriju, predstavlja slobodarski narod okrenut demokratiji, koji ne želi da bude ničiji rob", kaže Vidojković.

On je dodao da današnja, moderna Austrija, ne bi smjela da dozvoli da je visoki predstavnik predstavlja u ovako lošem svjetlu.

Izvor: Srna