latinica  ћирилица
18/01/2017 |  13:18 | Autor: RTRS

NATO: Policija Kosova širom KiM bez odobrenja Kfora

Izvori u sjedištu NATO u Briselu saopštili su da "Briselski sporazum iz 2013. godine, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage Kosova".
NATO alijansa (Foto: Flickr) -
NATO alijansa (Foto: Flickr)

Oni su naveli da "kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova".

To su agenciji Beta u Briselu prenijeli zvaničnici NATO, na pitanje da li je Priština trebalo prethodno da traži saglasnost Kfora za slanje specijalnih snaga ROSU da zaustave voz koji išao iz centralne Srbije ka Kosovskoj Mitrovici.

To je bio odgovor i na pitanje da li je NATO pisanim aktom, kao dijelom Briselskog sporazuma Beograd-Priština, stavio do znanja da kosovske vlasti moraju da traže saglasnost Kfora i za upućivanje policije, a ne samo za razmještaj bezbjednosnih snaga Kosova na sjeveru, gdje živi srpsko stanovništvo.

Zvaničnici i NATO i Srbije su u više navrata stavili do znanja da je Priština obavezna da za namjeru da uputi bezbjednosne snage Kosova na sjever Kosova, zatraži odobrenje komandanta Kfora.

Komanda Kfora u Prištini je prethodno saopštila da nije bila obaviještena o upućivanju ROSU na sjever Kosova 14. januara i navela da "u skladu sa trenutnim ugovorima i mandatom KFOR-a (koji proizlazi iz Rezolucije UN 1244 iz 1999. godine) institucije Kosova nisu u obavezi da obavještavaju Kfor o razmještanju ROSU na sjeveru Kosova".

Komanda Kfora je naglasila i da se za podrobnije objašnjenje treba obratiti sjedištu NATO u Briselu.

Povodom navoda da je NATO pisanim jemstvom, priloženim Briselskom sporazumu predočio da policijske i bezbjednosne oružane snage Kosova moraju dobiti odobrenje NATO i lokalne srpske zajednice da bi intervenisale na sjeveru Kosova, zvaničnici NATO su objasnili da "sporazum iz 2013. na koji se poziva Srbija ne obuhvata policijske snage".

"Institucije Kosova nemaju obavezu da od Kfora traže odobrenje da bi raspoređivale policijske snage širom Kosova", naveli su ti izvori.

Portparolka NATO je rekla da Kfor "tu ulogu vrši s mandatom na osnovu rezolucije 1244 SB UN i spreman je da, ukoliko se pokaže nužnim, pruži pomoć kao treća snaga pošto svoje uloge najprije odigraju Euleks i kosovska policija".

Izvor: BETA