latinica  ћирилица
18/01/2017 |  07:40 ⇒ 11:23 | Autor: RTRS

SAD uvele sankcije predsjedniku Srpske

Stejt department objavio je sinoć da su SAD uvele sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Iz Američke ambasade u BiH stigla je potvrda o uvođenju sankcija predsjedniku Dodiku.

Američki ambasador u BiH Morin Kormak izjavila je sinoć da su SAD uvele sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji se, kako je navela, usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja prijetnju sprovođenju Dejtonskog sporazuma.

"Kao rezultat sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu gospodina Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran. Osim toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju gospodina Dodika", navela je Kormakova.

Ona je navela da se "Dodik usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem sprovođenja Dejtonskog sporazuma".

Ona je dodala da više informacija o Balkanskom programu sankcija koji uključuje blokiranje imovine osoba koje predstavljaju prijetnju međunarodnim stabilizacionim naporima na zapadnom Balkanu može da se pronađe na internet stranici Ministarstva trezora SAD.

 Predsjednik Srpske juče se oglasio povodom medijskih napisa da su protiv njega SAD uvele sankcije.

- Ne znam da li je informacija da sam stavljen na američku crnu listu tačna, jer nijedan zvanični dokument još nisam dobio. Ali, očekujem tako nešto, rekao je Dodik.

 To je za "Novosti" izjavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon što su mediji objavili da mu je američka administracija uvela zabranu putovanja u SAD i naložila zamrzavanje imovine i bankarskih računa u ovoj zemlji.

- Nemam informacija da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, izjavio je juče Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske za RTRS.