latinica  ћирилица
05/12/2016 |  20:51 ⇒ 22:16 | Autor: RTRS

Aspekt: Kako će izgledati Budžet za 2017. godinu? (VIDEO)

Vlada Republike Srpske u prednacrtu budžeta projektovala je za narednu godinu 3,2 milijarde maraka i usvojila prednacrt ekonomskih reformi.
Aspekt - Foto: RTRS
AspektFoto: RTRS

Gostujući u večerašnjoj emisiji "Aspekt" naše televizije ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, prosvjete i kulture Dane Malešević i rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, istakli su da prednacrt budžeta suštinski neće imati velike izmjene, ali da očekuju određena neslaganja sa socijalnim partnerima.

Kažu da je osnovni cilj Vlade u 2017. da osnaži realni, proizvodni sektor i omogući nova zapošljavanja. Ipak, zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati malo smanjenje ličnih primanja. Obračun minulog rada sa 0,5 odsto biće smanjen na 0,3 odsto.

-Očekivanja poslovne zajednice sigurno će biti veća od mogućih, ali tako je svake godine, istakao je ministar Bogdanić i najavio da će prednacrt budžeta proći javnu raspravu i da će biti usvojene sve realne primjedbe poslovne zajednice.

- Poslovna zajednica će imati više primjedbi na fiskalne i parafiskalne namete. Sindikat će imati primjedbe o usklađivanju Zakona o platama i moraće doći do korekcija minulog rada što će smanjiti određena primanja, rekao je Bogdanić.

Plata, tj. najniža cijena rada puta koeficijent, neće biti smanjena, ali ostali dodaci, poput regresa, toplog obroka i naknada po raznim osnovama mogu biti smanjeni.

- Primanja radnika će biti nešto manja. To zavisi od broja godina radnog staža. To je 0,3 naknade za minuli rad po godini radnog staža, istakao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Dobra vijest je da su planirana uvećanja za oko 1,7 odsto porodičnih i ličnih penzija boračkih kategorija i sredstva za stambeno zbrinjavanje porodica palih boraca koji nisu bili obuhvaćeni ovim programom zbrinjavanja. U Vladi su svjesni i da penzioneri očekuju određeno uvećanje i poručuju da će penzije rasti.

- Mislim da smo blizu varijanti da ide se ide na povećanje od 3% u 2017.godini, naglasio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko -invalidske zaštite Republike Srpske.

U 2017. godini očekuju se prihodi od 2,5 milijardi maraka, viši BDP za 3 odsto, povećanje izvoz za 5,9 odsto, ali i rast zaposlenosti od 1,4 odsto. Kreditna sredstva od MMF-a planirana su u budžetu, ali zbog neusaglašavanja o Zakonu o akcizama, koji su blokirali predstavnici vlasti u Federaciji BiH, ova sredstva su upitna.

Iz Vlade Srpske poručili su da vjeruju da će se postići saglasnost, ali i da će bez tih sredstava Srpska izvršavati sve svoje obaveze.