latinica  ћирилица
05/12/2016 |  15:32 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Prvi koraci načelnika opština Prijedorske regije (VIDEO)

Novi načelnici opština Prijedorske regije preuzeli su funkcije i preduzimaju prve korake. Zajednički cilj je povećati zaposlenost i dovesti nove investitore na ovo područje.
Radenko Reljić - Foto: RTRS
Radenko ReljićFoto: RTRS

Međutim, neki od novih načelnika zatekli su i velika dugovanja u opštinskim budžetima, pa su bili prinuđeni na radikalne poteze.

Kako bi sanirao posljedice nedomaćinskog trošenja budžeta, čija su zaduženja dostigla 30 miliona maraka, novi načelnik Kozarske Dubice, Radenko Reljić drastično je „skresao“ plate funkcionera. Počeo je od svoje, ali radničke nije mijenjao. Potez novog dubičkog načelnika, pobrao je simpatije građana koji su istakli da podržavaju njegov potez.

Plata dubičkog načelnika iznosiće 2.500 maraka, umjesto dosadašnje četiri hiljade, a plate drugih funkcionera umanjene su od 400 do 600 maraka.

"Ono što je najviše iritiralo naše građane je odbornička naknada koja je bila negdje oko 400 maraka. Na moj zahtjev na prvoj skupštini ta odbornička naknada neće biti viša od 200 maraka. To nije samo šminka u kozmetičkom smislu, nego stvarna ušteda od 190.000 maraka na godišnjem nivou", istakao je Reljić.

Za razliku od dubičkog, budžet Grada Prijedora, nije podložan finansijskim „potresima“. Već 12 godina je stabilan.

"Grad Prijedor će se nastaviti razvijati u skladu sa strategijom razvoja grada. Prije svega, završavaćemo projekte na polju vodosnabdijevanja i kanalizacije koji su višegodišnji projekti, zatim ćemo dalje raditi na stvaranju uslova za stvaranje industrijskih zona", rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Pozitivan budžet zatekao je i novi načelnik Novog Grada. Cilj je dovesti investitore, ali taj proces otežava status graničnog prelaza u ovoj opštini, koji je zatvoren za robni transport.

"Imamo situaciju da već dugi niz godina investitori izbjegavaju naš prostor, tako da u posljednje vrijeme osjećamo potrebu da dodatnim naporom na području Srpske, a i šire, pokušamo animirati ljude da ulažu u našu opštinu", rekao je načelnik Opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

U Kostajnici i Krupi na Uni prioritet su zapošljanje i završetak započetih projeketa.

Načelnik Opštine Kostajnica Drago Bundalo istakao je da su prioriteti u ovoj opštini sanacija Tavije i Bubnjarice, rješavanje vodotoka, asfaltiranje lokalne putne mreže, i svih projekata za koje je potpisana dokumentacija.

Za načelnika Opštine Krupa na Uni Mladena Kljajića prioritet je zadržavanje mladih putem podsticaja u poljoprivredi, kao i domaćinski odnos prema budžetu.

Infrastrukturni projekti i iskorišćavanje poljoprivrednih resursa, prioriteti su u Oštroj Luci. Ipak, zaustaviti odliv mladih, svuda je na prvom mjestu.