latinica  ћирилица
29/11/2016 |  16:09 ⇒ 16:25 | Autor: RTRS

Portret Majke Tereze napravio od - spajalica

Albanski umjetnik Saimir Strati predstavio mozaik veličine 10 kvadrata napravljen od 1,5 miliona žičanih spajalica, pozivajući evropske zemlje da obustave podizanje ograda na granicama zbog izbjeglica.
Lik Tereze od spajalica - Foto: AP
Lik Tereze od spajalicaFoto: AP


Јedan albanski umjetnik predstavio je danas u Prištini portret Majke Tereze napravljen od spajalica, pozivajući evropske zemlje da obustave podizanje ograda na granicama zbog izbjeglica.

Saimir Strati je u Narodnom muzeju u Prištini predstavio mozaik veličine 10 kvadratnih metara napravljen od 1,5 miliona žičanih spajalica, a koji je radio manje do mjesec dana.

Ideju da izradi mozaični portret Majke Tereze dobio je pošto je vidio da više stotina hiljada Sirijaca dolazi u Evropu, a da diplomate i političari ne pronalaze način da riješe njihovu situaciju.

"Јedino humanost Majke Tereze može da ih spasi. Ovo je godina Majke Tereze", rekao je 50-godišnji Strati agenciji AP.

Strati je odlučio da predstavi portret na Dan zastave, nacionalnog praznika Albanije koji je ustanovljen u znak sjećanja na 28. novembar 1912. godine kada je u Valoni usvojena Deklaracija o nezavisnosti Albanije kojom je osnovana nezavisna Albanija i okončan period albanskog narodnog preporoda.

Roditelji Tereze, koja je nedavno proglašena za sveticu, bili su Albanci.

Strati je rekao da su pojedine države podigle ograde na granicama kako bi zaustavile izbjeglice koje stižu u Evropu.

On se nada da će postići svoj 10. Ginisov rekord za umjetničko djelo koje je sačinjeno od najvećeg broja spajalica, dodavši da je za portret Majke Tereze upotrebio bijele i braon spajalice koje su dostupne u mnogim radnjama.

Izvor: Večernje novosti