latinica  ћирилица
20/10/2016 |  20:34 | Autor: RTRS

EU- moguće nove sankcije zbog sukoba u Siriji

Lideri EU na samitu u Briselu osudili su akcije sirijske i ruske vojske u gradu Alep i zaprijetili novim sankcijama pojedincima i entitetima ukoliko se napadi nastave, navodi se u nacrtu zaključaka učesnika sastanka.
Situacija u Siriji (Foto: Sputnik/Hikmet Durgun) -
Situacija u Siriji (Foto: Sputnik/Hikmet Durgun)

"Evropski savjet snažno osuđuje napade sirijskog režima i njegovih saveznika, posebno Rusije, na civile u Alepu", navodi se u nacrtu.

U nacrtu se ističe da odgovorni za kršenje međunarodnog prava i ljudskih prava moraju snositi odgovornost.

"EU razmatra sve opcije, uključujući dalje restriktivne mjere čija su meta pojedinci i entiteti koji podržavaju sirijski režim, ukoliko se napadi nastave", navodi se u nacrtu zaključaka.

Sirijska vojska saopštila je danas da je na snagu stupio jednostrani prekid vatre koji je predložila Rusija, odnosno humanitarna pauza.

U međuvremenu, šef Odbora za odbranu i bezbjednost gornjeg doma ruskog parlamenta Viktor Ozerov rekao da je moguće da će Rusija donijeti sutra odluku o produženju humanitarne pauze u gradu Alep za nekoliko dana.

"Humanitarna pauza može biti produžena za dan, dva ili tri", rekao je Ozerov agenciji RIA "Novosti".

Danas ranije ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da je Moskva odlučila da produži humanitarnu pauzu na 24 časa.

Izvor: SRNA