latinica  ћирилица
26/09/2016 |  22:25 ⇒ 27/09/2016 | 08:51 | Autor: RTRS

RTRS Specijal: Referendum odredio novu putanju Srpske (VIDEO)

Narod je iskazao volju na referendumu o Danu Republike i to ostaje zapisano u istoriji, stav je stručne javnosti u Srpskoj.
RTRS Specijal - Foto: RTRS
RTRS SpecijalFoto: RTRS

U Specijalnoj emisiji posvećenoj proteklom referendumu, profesor političkih nauka Aleksandar Vranješ rekao je referendum odredio novu putanju Srpske koja sada ima novi demokratski aparat koje može da upotrijebi kada god joj budu osporena prava.

Advokat i član Referendumske komisije Milan Petković kaže da Srpska ne bi trebalo da se plaši navodnih krivičnih prijava, ili pravnih sankcija, jer može biti sproveden samo politički, a ne pravni progon zavničnika Srpske.

Referendum je bio jedna od stepenica sprovođenja Odluke ustavnog suda BiH. NSRS je usvojila zaključke na Kolegijumu koji su predvidjeli pristupanje izmjenama Zakona o praznicima kako bi se zaštitili interesi drugih konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj - Tužilištvo BiH nema osnova za sprovođenje i pokretanje istage jer nije učinjeno krivično dijelo, poručio je advokat Milan Petković.

 

BiH mora da zavisi od konsenzusa sva tri naroda. Iz Sarajeva ne može da bude vođena akcija, a da se ne očekuje reakcija iz Srpske. Takva praksa ne doprinosi napretku BiH, mišljenja je novinar Večernjih novosti Zoran Krešić.

Iako je gostujući još juče za federalne medije izjavio da postoji pravno utemeljena osnova za sprovođenje referenduma u Srpskoj, vandredni profesor prava Ever Ajanović večeras je drugačije mišljenje iznio za našu televiziju.

Stručna javnost iz Srpske još jednom je ponovila da je referendum formalno i pravno sproveden bez greške, te da je i sama Venecijanska komisija pozitivno ocijenila Zakon koji reguliše tu oblast.

Ana Filimonova sa Ruske akademija nauka poručila je da Srpska ima podršku ruske akademske zajednice, a to je potvrdio i nedavni sastanak predsjednika Vladimira Putina i Milorada Dodika koji je naišao na široko odobravanje te intelektualne zajednice.