latinica  ћирилица
09/09/2016 |  09:16 ⇒ 10:41 | Autor: B92

Rus koji je preletio svijet za 11 dana: Bilo je zastrašujuće

Šezdesetpetogodišnji pravoslavni sveštenik i avanturista oborio je rekord u julu ove godine, preletjevši svijet u balonu za samo 11 dana. Na svom blogu nedavno je objasnio kako je izgledalo to iskustvo.
Fedor Konjukhov (Foto: instagram.com) -
Fedor Konjukhov (Foto: instagram.com)

Fedor Konjukhov prešao je 34 hiljade kilometara, letio brzinom od 241 kilometar na sat, i postigao visinu od 10 hiljada metara, sve dok nije ispustio helijum kako bi spriječio dalje penjanje gondole.

Na put je krenuo iz Australije, a tamo je i završio svoje putovanje. Nakon slijetanja, više ga je zanimalo tuširanje nego istorijsko postignuće.

 #Russian breaks round-the-world hot air #Balloon record. ►https://t.co/F3JTlsbuzj #FedorKonyukhov #balloonist pic.twitter.com/wYJ81ZU8ZY

Konjukhov je preživio veliko nevrijeme sa grmljavinom iznad Arktičkog kruga, gdje su temperature van korpe pale na minus 50 stupepeni Celzijusovih, a i grijanje je prestalo da mu radi 2 dana prije završetka puta.

U jednom od tekstov na svom blogu napisao je da je bilo zastrašujuće i usamljeno biti tako daleko od civilizacije. Јedino što je tada mogao da vidi bili su gusti slojevi oblaka i mračni horizont naprijed.