latinica  ћирилица
10/06/2016 |  15:54 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Obnavljanje domova zdravlja u Podrinju (VIDEO)

Više od 17.000 stanovnika u tri opštine Gornjeg Podrinja – Rudom, Čajniču i Novom Goraždu za nešto više od dva mjeseca dobiće bolje uslove zdravstvene zaštite u domovima zdravlja.
Čajniče - Foto: Screenshot
ČajničeFoto: Screenshot

To je rezultat projekta pod nazivom Јačanje zdravstvenog sektora, koji Vlada Srpske provodi u saradnji s lokalnim zajednicama na rekonstrukciji i adaptaciji zgrada u vrijednosti većoj od 700.000 KM.

Od 1972. godine kada je izgrađen Dom zdravlja u Čajniču do danas nije bilo većih investicija, osim zamjene krova i dijela stolarije. Čajničani su zadovoljni zbog ulaganja u ovu ustanovu čije usluge koristi više od pet hiljada građana.

U zamjenu 150 prozora, podova, sanitarnog prostora i adaptaciju prostorija za rad četiri tima porodične medicine i ostalih službi biće uloženo 227.000 KM. Osim ovog, biće poboljšana i energetska efikasnost.

Dragan Skoko, direktor Doma zdravlja "Vaso Pelagić" kaže da su na usluzi građanima 24 časa, te da se nada da će budući rad biti još efikasniji i funkcionalniji.

Od ukupne vrijednosti projekta, Vlada Srpske izdvojila je sedamdeset odsto, a ostalo opština Čajniče.

Goran Karadžić načelnik opštine Čajniče, ističe da opstanak Doma zdravlja predstavlja i opstanak naroda na ovom prostoru.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, navodi da je to i cilj resornog ministarstva i opštine Čajniče, kako bi se posvetila još sveobuhvatnija briga zdravlju stanovnika.

U adaptaciju Doma zdravlja u Rudom biće uloženo 469.000 KM, dok je za Dom zdravlja u Novom Goraždu Vlada izdvojila nešto više od 38.000 maraka.