latinica  ћирилица
29/04/2016 |  19:48 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Eskalirala borba za prelazak cenzusa (VIDEO)

Borba za prelazak cenzusa, nakon vanrednih izbora u Srbiji, eskalirala je sinoć! Prebrojavanje posljednjih glasačkih listića u Beogradu obilježio je incident u Republičkoj izbornoj komisiji.
DSS -Dveri - Foto: RTRS
DSS -DveriFoto: RTRS

Nakon što je saopšteno da im za prelazak cenzusa nedostaje bukvalno jedan glas, iz koalicije DSS-Dveri upućen je niz teških riječi članovima Republičke izborne komisije. Za malo je izbjegnut i fizički obračun. 

Nemile scene odigrale su se kasno sinoć, a situacija se smirila tek po dolasku policije. Burna reakcija lidera Dveri Boška Obradovića uslijedila je odmah pošto je Republička izborna komisija objavila da trenutni rezultati ostavljaju ispod cenzusa koaliciju koju on predvodi- i to bukvalno za jedan glas.

Ove dvije partije svoje nezadovoljstvo zasnivaju na činjenici da je za prvih 12 časova po zatvaranju birališta, Republička izborna komisija prebrojala 98 odsto glasačkih listića, a da preostalih 2 odsto nije uspjela da pregleda za naredna 72 sata.

"Vladajuća stranka ima motiv da spusti ispod cenzusa određeni broj opozicionih izbornih listi jer po Dontovom sistemu, ti mandati pripašće vladajućoj stranci i ona će na taj način imati veći broj poslanika u skupštini Srbije", izjavio je Boško Obradović predstavnik liste DSS - DVERI.

U RIK-u su najoštrije osudili napade kojima su bili direktno izloženi, uz konstataciju da slični pritisci traju već duže vrijeme.

"Ceo taj pritisak koji se na RIK vrši od nedelje kulminirao je noćas, kada su nakon sednice, sa galerije uzvikivali najgore uvrede na račun pojedinih članova RIK-a", kaže predsjednik RIK-a Dejan Đurđević.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocijenio je nedopustivim nasilje koje se dogodilo u Republičkoj izbornoj komisiji, najavljujući da će policija, zajedno sa Tužilaštvom, istražiti svaki detalj tog slučaja.

"Smatramo da je potpuno važno da svi razumiju da se nasiljem ništa ne rešava i da je nemoguće prekrajanje izborne volje samo zato što vam se ne sviđa kako je narod glasao", kaže ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Pojedini analitičari smatraju da mogući izvor problema leži u nedorečenosti važećeg zakona.

"Iza ovih primedbi na procedure izbornih regularnosti, izbornog procesa, treba da se ozbiljno testira samo izborno zakonodavstvo i koliko ono omogućuje svim učesnicima u najskupljoj igri koja postoji, a to je izborna igra jer su u pitanju karijere, interesi, vlast, da se prosto naprave procedure koje su transparentne", smatra analitičar Zoran Stojiljković.

Konačni rezultati biće poznati tek u srijedu, 4. maja, kada će biti održani ponovljeni izbori na ukupno 15 glasačkih mjesta u Srbiji, gdje će glasati nešto više od 19.000 građana.