latinica  ћирилица
18/03/2016 |  17:42 | Autor: SRNA

UKC RS: Izvršena 23. transplantacija bubrega

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci danas je uspješno urađena 23. transplantacija bubrega, saopšteno je iz ove ustanove.
UKC Banjaluka: Urađen složeni operativni zahvat - Foto: RTRS
UKC Banjaluka: Urađen složeni operativni zahvatFoto: RTRS

Transplantirani pacijent je lice čiji su inicijali K.Z. /34/, a donor je majka K.M. /54/.

Najveći dio preoperativne pripreme pacijenata uradili su ljekari ovog centra u Odjeljenju nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti.

U saoštenju se navodi da se u pripremi transplantacije koristila tehnika za razmjenu nalaza putem video konferencije sa Vojno-medicinskom akademijom u Beogradu, što podrazumijeva zajedničko razmatranje medicinske dokumentacije i donošenje odluke o izvođenju procedure.

Prva transplantacija urađena je prije više od četiri godine u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci uz pomoć tima iz Vojno-medicinske akademije, koji sve vrijeme učestvuje u procesu edukacije kadra u ovom banjalučkom centru.

Do sada su sve transplantacije prošle bez komplikacija, dodaje se u saopštenju.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Srpske navode da je operativni zahvat izveo ustaljeni transplantacioni tim Centra uz superviziju ljekara sa Vojno-medicinske akademije Beograd.

"Ovim putem smo još jednom potvrdilii našu spremnost da usavršavanjem vještina i sticanjem novih znanja stanemo rame uz rame sa renomiranim ustanovama u regionu", dodaje se u saopštenju.