latinica  ћирилица
01/03/2016 |  16:04 | Autor: Agencije

"Čovjek-drvo" na korak do boljeg života (VIDEO)

Prije par dana, Abdul Bajandra iz Bangladeša poznat i kao "Čovjek-drvo" podvrgnut je operaciji koja će mu promijeniti život.
Abdul Bajandra iz Bangladeša, poznatiji kao "Čovjek-drvo" - Foto: Screenshot/YouTube
Abdul Bajandra iz Bangladeša, poznatiji kao "Čovjek-drvo"Foto: Screenshot/YouTube

Ovaj mladić boluje od rijetkog genetskog poremećaja poznatog kao "Epidermodysplasia Verruciformis" koja uzrokuje stvaranje lezija preko tijela. Abdulu te lezije rastu iz prstiju, dlanova i stopala i liče na grane drveta.

On se sa ovim stanjem bori već deset godina i za obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput tuširanja, ishrane i pranja zuba oslanja se na svoju dvadesetjednogodišnju suprugu Halimu, a pomaže mu i trogodišnja kćerka.

Ovaj dvadesetpetogodišnji mladić iz Bangladeša je prije deset godina prvi put primjetio neobične izrasline na svojim nogama. Otišao je kod lokalnog ljekara koji mu je dao lijek, ali on nije djelovao. Izrasline su nastavile da se povećavaju pa tri godine kasnije nije više mogao da radi jer su mu prsti potpuno bili prekriveni lezijama nalik na koru drveta.

Njega je ranije ove godine zapazio novinar koji je izvještavao o lokalnim izborima i zahvaljujući slikama koje je napravio, za Abdula i njegovo stanje je čuo cijeli svijet.

Tada je doktorka Samanta Lal Sen, predsjednica Udruženja plastičnih hirurga Bangladeša organizovala njegov transport u glavni grad, a vlada je riješila da snosi troškove liječenja ovog mladog čovjeka.

Za sprovođenje operacije bilo je zaduženo devet ljekara na čelu sa doktorkom Sen, a plan je bio da pomoću lasera uklone bradavice i mrtvo tkivo sloj po sloj. Glavni izazov im je bio da u tom procesu ne unište neke od većih nerava.

Ispred operacione sale Abdula je čekala porodica, supruga, kćerka i roditelji. Svi su se molili i čekali da neko od ljekara izađe. Nakon skoro tri sata pojavila se doktorka Sen i saopštila im lijepe vijesti.

“Operacija je bila uspješna. Otklonili smo većinu izraslina sa desne šake, ostaje nam još da obavimo operacije lijeve šake i stopala“.

Dodala je i to da će za cijeli proces biti potrebno da prođe šest mjeseci do godinu dana, a pitanje je i da li će lezije ponovo da izrastu. Međutim, ono što je trenutno najvažnije je to da je ova operacija bila uspješna i da Abdul prvi put nakon deset godina može da vidi svoju normalnu šaku.