latinica  ћирилица
17/02/2016 |  12:03 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Novi alkotestovi za njemačke vozače

Njemački vozači odavno ne duvaju u cjevčice da bi policija utvrdila da li su trijezni za volanom - novi uređaj odmah, bez ikakve mogućnosti opstrukcije, daje podatke o "trezvenosti".
Alkohol - Foto: RTRS
AlkoholFoto: RTRS

Proizvodi firme "Drager" iz Libeka desetljećima su izazivali strah kod vozača širom svijeta. Već duže, oni nisu u opticaju, sem u marginalnim količinama, a sada su sasvim povučeni.

Vozači su duvali u cjevčice sa sumpornom kiselinom i hemikalijom koja izgleda kao žuti pijesak. Kada ona dođe u dodir sa alkoholom, poprimi zelenu boju.

Ovaj dugovječni izum nastao je u samoj njemačkoj firmi spontano i zaposleni ga i danas zovu "pijanom idejom".

Početkom pedesetih godina prošlog vijeka u fabrici je održavana proslava zaposlenih u laboratoriji, a sljedećeg dana neki od njih upustili su se u raspravu - ko najviše "bazdi" po alkoholu.

Iz te ideje nastao je projekat cjevčica koje će mjeriti količinu alkohola u zadahu. Proizvod je pušten na tržište 1953. godine.

Međutim, novi uređaji za mjerenje stepena alkohola u krvi mnogo su precizniji.

Nekada su vozači, da bi prikrili količinu alkohola koju su ispili prije sjedanja za volan, uzimali žvakaću gumu, mentol-bombone, zrna kafe..

Takvi trikovi nemaju šansi kraj današnjih uređaja, koje, takođe, proizvodi frima "Drager".

Senzor u novom aparatu specifično mjeri količinu alkohola u dahu i potpuno je neosjetljiv na druge elemente - navode njemački portali.