latinica  ћирилица
16/02/2016 |  16:19 ⇒ 16:37 | Autor: RTRS

Brčko: Zdravstvenoj ustanovi nedostaju ljekari- specijalisti i oprema

Zdravstvenoj ustanovi Brčko nedostaju ljekari- specijalisti i oprema da bi usluge bile urađene na vrijeme i kvalitetno. Vlada će zbog troškova specijalizacije i obnavljanja opreme, ove godine iz budžeta izdvojiti oko tri miliona maraka.
Zdravstveni centar Brčko - Foto: RTRS
Zdravstveni centar BrčkoFoto: RTRS

Samo na Odjeljenju intenzivne njege nedostaju tri ljekara- specijaliste, a dva ljekara ovog odjeljenja su na subspecijalizaciji. Oni koji svakodnevno rade zbog toga su, i te kako opterećeni, kažu u direkciji Bolnice. Iz Opšte bolnice i Doma zdravlja na specijalističkim studijima je 16 ljekara, čija mjesta, uglavnom, nisu popunjena.

- Pokušali smo to da riješimo, tako što smo tražili da angažujemo ljude sa strane, da ih primimo. Otvarali smo konkurs, međutim niko od interesanata se nije javio, i to nam je i sada problem, rekao je dr Dušan Stokić, direktor Bolnice, Brčko.

Građani su manje - više, zadovoljni uslugama brčanskih medicinara.

Dodatni problem za brčansko zdravstvo je zastarjela oprema, i nefunkcionalnost pojedinih odjeljenja. Ima instrumenata kojima je rok upotrebe istekao još prije pet ili deset godina. Zbog toga će Vlada Distrikta, i ove godine iz budžeta izdvojiti oko tri miliona maraka.

- Mislim da je spremno za donošenje preporuke za renovinanje Operacionog bloka, znači kompletno renoviranje sale i Intenzivne njege istakla je dr Anđa Nikolić, šef Odjeljenja za javno zdravstvo u Distriktu. 

Odjeljenje za zdravstvo predložiće da Skupština usvoji njihov prijedlog za potpuno renoviranje Bolnice, i nabavku najsavremenije opreme, za šta su spremni da izdvoje i 15 miliona maraka.