latinica  ћирилица
09/02/2016 |  16:21 ⇒ 17:03 | Autor: SRNA

Nović: Teško sprovodiv zakon o ukidanju "bijelog hljeba"

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović izrazio je bojazan da će zakon koji predviđa ukidanje "bijelog hljeba" za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH, kada bude konačno usvojen, biti teško provodiv, te da se može postaviti pitanje njegove ustavnosti, što bi dovelo do dugotrajne rasprave da li je trebalo donijeti zakon ili ne.
Sredoje Nović - Foto: RTRS
Sredoje NovićFoto: RTRS

"Nesporno je da treba tražiti rješenja - da li je to ovakav vid prijedloga zakona, da li je to smanjenje trajanja privilegija, da li je to smanjenje iznosa koji parlamentarci i drugi zvaničnici dobijaju po isteku mandata - sve to treba utvrditi. Ulaskom zakona u parlamentarnu proceduru, vodiće se rasprava i to pitanje će se riješiti, eventualno, amandmanima", rekao je Nović.

Prema njegovim riječima, Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2015. godinu pokazuje da je slika stanja u BiH sumorna, te bez obzira što neki misle da treba predati aplikaciju za EU, to neće biti od velike koristi, jer su same ocjene Evropske komisije dosta loše.

"Prije nego što je Predstavnički dom i Dom naroda razmatrao ovo pitanje trebao je to da uradi Savjet ministara i da donese konkretne zaključke, šta je to u njegovoj nadležnosti i šta da se mijenja, a da ostalo rade entiteti i kantoni. Ključ uspjeha u Reformskoj agendi i u BiH je pitanje koordinacije", smatra Nović.

Odgovarajući na pitanja novinara da li je broj Bošnjaka i Srba u MUP-u Republike Srpske nesrazmjeran i da neki uzimaju za osnov popis iz 1991. godine, a neki preliminarne rezultate posljednjeg popisa, Nović je upitao da li postoji ijedno ministarstvo na nivou entiteta i kantona gdje je taj srazmjer ispoštovan.

"Daleko je od poštovanja toga. Podsjećam da je na nivou BiH, kada smo donosili brojne zakone, kao i Zakon o Sipi, usaglašena odredba da važi nacionalna struktura prema zadnjem popisu stanovništva. Sada ne bi trebalo da se vraćamo unazad 15 ili 20 godina, jer to više nije realnost", smatra Nović.

Nović je dodao da referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH treba da ima apsolutnu političku volju svih struktura unutar Republike Srpske, jer samo tako će se garantovati da će referendum uspjeti i da će se donijeti ono što se očekuje od toga.