latinica  ћирилица
09/02/2016 |  08:51 ⇒ 08:53 | Autor: 24sata.hr

Koliko dugo hrana može biti na podu, a da je sigurna za jelo? (VIDEO)

Naučno je dokazano da se hrana koja je pala na pod smije jesti i da u njoj neće biti bakterija, odnosno da je sigurna za zdravlje.
Kad hrana padne na pod (Foto: Dreamstime) -
Kad hrana padne na pod (Foto: Dreamstime)

Ipak, sve zavisi od toga koliko je dugo bila na podu.

Pravilo je vrlo jednostavno - pet sekundi. Toliko hrana može ležati na podu, a da se na njoj ne počnu razvijati bakterije.

To tvrde naučnici koji su napravili eksperiment. Bacali su različitu hranu na pod, mjerili koliko je prošlo prije nego su je podigli, a potom su kroz mikroskop pogledali što se događa.

Bilo je tu suhe hrane, tjestenine, hljeba itd. Bacali su je na različite površine, na tepih, laminat i na pločice. Svaki komad hrane ostavili su na podu od tri do 30 sekundi, pa testirali ima li na njima opsnih bakterija - E.coli i stafilokoka. Zaključili su na kraju kako je sva hrana sigurna ako na podu nije provela duže od pet sekundi.

Najmanje bakterija bilo je na hrani podignutoj sa tepiha. Takođe, na vlažnoj hrani bakterije će se brže razmnožavati, a na suhoj (slanoj ili slatkoj hrani) najsporije. Ipak, mnogi ljudi ne žele pojesti nešto s poda, možda više jer su gadljivi nego što se boje opasnih bakterija.