latinica  ћирилица
17/01/2016 |  16:20 | Autor: Agencije

Misteriozni svemirski signal došao od kometa, a ne od vanzemaljaca

Američki astronom DŽeri Ehman otkrio je 15. avgusta 1977. godine nešto što je cijelu astronomsku zajednicu zbunilo, a mnoge uvjerilo da ljudi nisu sami u svemiru.
Radio-teleskop „Veliko uvo“ (Foto: bigear.org) -
Radio-teleskop „Veliko uvo“ (Foto: bigear.org)

Bio je to kosmički radio signal, koji je bio toliko snažan da se isprva smatralo da je u pitanju presretnuta vanzemaljska komunikacija. Ipak, naučnici sada daju drugačiju teoriju – izvor signala su komete.

Popularno nazvan Wow! signal potekao je od dvije komete 266P/Kristensen i P/2008 Ј2 (Gibs) dok su prolijetale kroz područje koje je osluškivao, sada već iz upotrebe povučeni, radio-teleskop „Veliko uvo“ sa Univerziteta Ohajo.

„Na ovu ideju sam došao dok sam se vozio u kolima. Slučajno mi je palo na pamet da li bi nebesko tijelo, koje se dovoljno brzo kreće, moglo da bude izvor signala“, objasnio je astronom Antonio Paris za časopis Nju sajentist.

Svemir je prepun je stalne buke, što znači da će samo najsnažniji signali biti u stanju da budu uhvaćeni teleskopima na Zemlji i njenoj orbiti. A prije skoro 40 godina, teleskop „Veliko uvo“ snimio je signal toliko jak da je Ehman znao da je naišao na nešto nevjerovatno.

Teleskop je snimio 72 sekunde signala prije nego što ga je izgubio, a dvije različite vrijednosti njihovih frekvencija su predložene - 1.420,356 i 1.420,4556 megaherca. Nevezano za to koja je preciznija, brojka od 1.420 megaherca odgovara dužini talasa od 21 centimetara, poznatijoj kao Vodonikova linija.

Oni koji su tražili vanzemaljsku komunikaciju smatrali su je povoljnim mjestom za potragu, jer je ona jedna od glavnih frekvencija na kojoj atomi vodonika, jednog od najraširenijih elemenata u svemiru, apsorbuju ili emituju energiju.

Ipak, Ehman nije želio da zaključuje bez čvrstih dokaza. On i njegove kolege smatrale su da je izvor signala negdje u sjeverozapadnom zbijenom zvjezdanom jatu Mezije 55, blizu Či-Strelac zvjezdane grupe u sazviježđu Strijelac.

Ništa slično od tada nije snimljeno, a sada astronom Paris objašnjava da su signal najvjerovatnije stvorili prostrani oblaci vodonika koje je oslobodio par kometa dok su prolazili kroz radijus koji je nadgledao teleskop „Veliko uvo“.

Јoš jedna činjenica koja ide na ruku novoj teoriji jeste što se 1977. godine, kada je signal otkriven, nije znalo za postojanje ove dvije komete što objašnjava zašto nikome nije palo na pamet da imenuje nebesko tijelo kao izvor signala.

Da bi testirao ideju, Paris je predložio da se isti region svemira nadgleda kada se komete vrate, što će biti 25. januara 2017. i 7. januara 2018. godine. Analiza vodonikovog signala kometa otkriće da li je bio u pravu.

Cjelokupno istraživanje i teorija biće objavljena u "Journal of the Washington Academy of Sciences".