latinica  ћирилица
31/12/2015 |  11:40 | Autor: sputniknews.com

SAD- SSSR: Regan se uz "špijunski roman" pripremao za pregovore

Bivši predsjednik SAD Ronald Regan pripremao se za pregovore s predsjednikom Sovjetskog Saveza Mihailom Gorbačovom o nuklearnom razoružavanju uz pomoć špijunskog romana.

To je objelodanjeno kada su otvoreni tajni dokumenti Nacionalnog arhiva Velike Britanije, prenosi “Blumberg“.

Prema mišljenju Regana, logika djelovanja SSSR-a bila je najbolje predstavljena u romanu “Crvena oluja“ Toma Klensija.

Tema knjige je treći svjetski rat, koji predvode Varšavski sporazum i NATO, a počinje uslijed odluke SSSR-a da osvoji naftna izvorišta u Persijskom zalivu. SSSR u romanu trpi poraz i u Moskvi se dešava državni prevrat.

“Regan je mogao da pozove sve špijune CIA i poznavaoce Kremlja iz Stejt departmenta, ali da bi shvatio ruski način razmišljanja uoči pregovora na Islandu o nuklearnom razoružavanju potražio je pomoć u trileru Toma Klensija“, piše “Blumberg“.

Dan poslije uspješnog susreta s Gorbačovom Regan je pozvao britansku premijerku Margaret Tačer i preporučio joj Klensijev roman kao “izvanrednu sliku namjera i strategija SSSR-a“.

Regan je, takođe, ispričao Tačerovoj da izuzetno “sumnja u motive SSSR-a“. “Rusi ne žele rat, oni žele da pobjede, koristeći prijetnju nuklearnog rata“, rekao je Regan britanskoj premijerki.

Ovaj detalj iz razgovora dvojice političara učinio se sekretaru Tačerove toliko iznenađujućim da je označen kao strogo povjerljiv.

Nacionalni arhiv Velike Britanije omogućio je pristup ovim podacima 30. decembra.