latinica  ћирилица
30/12/2015 |  14:00 | Autor: Nezavisne

Idealna hrana za mozak, a skida 14 kilograma za dvije sedmice

Da li znate da je heljda vrlo zdrava i korisna namirnica, koju biste trebali uključiti u svoju ishranu. Odavno je dokazano njeno ljekovito dejstvo za brojne zdravstvene tegobe.
Heljda - Foto: ilustracija
HeljdaFoto: ilustracija

Budući da poboljšava memoriju, heljdu nazivaju i idealnom hranom za mozak.

Narodna medicina preporučuje je kod liječenja reumatizma, glaukoma i dijabetesa.

Čaj od heljdinog cvijeta ima ljekovito dejstvo na disajne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina listova i cvijetova heljde liječi aterosklerozu krvnih sudova. Heljda ublazava posljedice zračenja, hemioterapije i pretjeranog umnog rada. Јela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod povišenog krvnog pritiska i probavnih problema.

Ako želite napraviti sebi masku za lice ili prirodni piling, sameljite heljdu kako biste dobili grubo brašno. Ono se, osim u kozmetičke svrhe, koristi i za pripremu raznih obloga za liječenje lišajeva, ekcema i čireva.

U poređenju sa drugim žitaricama heljda je niskokalorični produkt, koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora, joda, vitamina B1, B6, P. Ponoviću da je heljda dijetski proizvod. Nutricionisti nju često preporučuju uključiti u jelovnik ljudi, bolesnih od anemije, hipertenzije, bolesti jetre.

Poslije 2 nedjelje držanja ove dijete možete izgubiti težinu od 14 kilograma, a ujedno i očistiti svoj organizam i odmoriti svoj želudac i crijeva.

Recept za pripremanje heljde:

Prije svega, nabavite heljdu (proprženu u zrnu). Prisutna je u svakoj radnji zdrave hrane.

Zrno zaliti kipučom vodom, vodu ocijediti i zaliti ponovo kipućom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 1,5 čaša vode). Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čaše, koliko god želite. Probajte sa jednom, pa ćete regulisati prema svom apetitu.