latinica  ћирилица
25/12/2015 |  09:14 ⇒ 14:07 | Autor: B92

Piment je zdraviji od bibera

Ljekovita priroda: Piment je važan začin u meksičkoj i indijskoj kuhinji.
Piment začin (body.ba) -
Piment začin (body.ba)

Dijabetičarima se posebno savjetuje da ga koriste u začinjavanju jela. Sadrži eugenol, koji pomaže kod dijareje, mučnine, nadimanja i grčeva u stomaku

Piment ili najkvirc liči na biber, a miriše na mješavinu bibera, karanfilića, muskatnog oraha i cimeta. I ukus mu je sličan biberu, samo je blaži. Kod nas se malo koristi, dok je neizostavan začin u meksičkoj i indijskoj kuhinji. Kolumbo ga je otkrio na Јamajci, gde je i najkvalitetniji, iako se gaji i u Meksiku, Gvatemali, Hondurasu, Indiji.

Bobice se beru ručno, nedozrele. Potom suše na suncu, dok ne potamne i aroma ne bude intenzivna. Ključni sastojak je eterično ulje, koje sadrži 75 odsto aromatičnog eugenola. On olakšava varenje i pomaže kod dijareje, mučnine, nadimanja, stomačnih grčeva. Piment je izuzetno bogat antioksidansima, a dokazano je i da djeluje protiv gljivičnih infekcija. Dijabetičarima se savjetuje da ga koriste umjesto bibera. Tanini iz pimenta olakšavaju bolove u mišićima uzrokovane artritisom, pa se koristi za kupke i obloge.

U kulinarstvu se posebno preporučuje uz pečenja, jela od divljači, svinjetine i teletine. Koristi se i za kišeljenje krastavčića, stavlja u variva od kelja, jake sosove i riblje čorbe. Ipak, sa pimentom bi trebalo biti oprezan jer može da izazove alergijske reakcije kod osjetljivih osoba, prije svega da iritira gastrointestinalni trakt. Ne preporučuje se kod čira na želucu i kolitisa.

ČUVA OD BAKTERIЈA

Ova biljka ima antimikrobna svojstva, pa odlično čuva namirnice. Istraživanja su pokazala da piment (kao i cimet i karanfilić) sadrži ulja koja uspješno eliminišu bakterije, salmonelu, ešerihiju koli i listeriju, tako da sprječava kontaminaciju hrane.