latinica  ћирилица
18/12/2015 |  13:35 | Autor: SRNA

Istraživanja Univerziteta u Glazgovu: Zaboravnost je ključ učenja

"Sasvim je normalno i prirodno zaboravljati stvari čim ih naučite. Ako jednu stvar zaboravite čim pređete na drugu to znači da u stvari vi brzo učite", kaže istraživač sa Univerziteta u Glazgovu Edvin Robertson.
Šta sve utiče na pamćenje? - Foto: ilustracija
Šta sve utiče na pamćenje?Foto: ilustracija

On je dodao da zaboravljanje može da pomogne osobi da primijeni ono što je tek naučila na različitim predmetima i situacijama. "Zaboravnost pomaže ljudima da primijene novonaučene vještine na moge zadatke", rekao je on, piše "Dejli mjel".

"Naš rad je pokazao da je nestabilno pamćenje ključna komponenta mehanizma za transfer učenja. Nestabilno pamćenje sprečava da učenje bude rigorozno povezano sa jednim zadatkom, umjesto toga, omogućava da se učenje primjenjuje fleksibilno", rekao je on.

Studija, koja je objavljena ranije ove godine, utvrdila je da su muškarci mnogo gori od žena u pamćenju složenih zadataka.

Britanski i italijanski naučnici koji su radili ovo istraživanje kažu da ne znaju zašto su žene toliko bolje u pamćenju. Oni vjeruju da se radi o socijalnoj ulozi žena, odnosno od žene se očekuje da kupi mlijeko na povratku kući sa posla ili da vrati knjigu kada je pozajmi.