latinica  ћирилица
13/12/2015 |  14:30 | Autor: RTRS

Mobilne hotelske sobe u Švedskoj, Norveškoj i Finskoj

Volite da putujete, ali tamo gdje bi željeli da odsjednete nema hotela. Možda ne postoji hotel, ali postoji rješenje, i to u obliku tzv. ''mobilne sobe''.

Јedna skandinavska kompanija predstavila je projekat pod imenom ''To Go". Riječ je o mogućnosti da sami izaberete lokaciju za odmor, a oni vam na tu adresu dostave sobe po želji, odnosno sa klimom ili bez nje, tuš- kabinom, bežičnim internetom i slično. Za sada u ovom neobičnom konceptu mogu da uživaju samo stanovnici skandinavskih zemalja.

Vjerovatno vam se nekad desilo da ugledate mjesto na kojem ste poželjeli da ostanete par dana ili čak provedete odmor, ali hotela nema u blizini. Projekat ''mobilnih soba'' koji je osmislila kompanija Skendik ispunjava ove želje. Izaberete dozvoljene lokacije, soba se preveze kamionom, istovari kranom, postavi se nekoliko drvenih dasaka kao temelj i soba sa jedinstvenim pogledom spremna je za goste.

Soba je veličine 18 kvadratnih metara, a opremljena je tušem, terasom, klimom, pa čak i doručkom. Svi zainteresovani moraju da ispune aplikaciju u kojoj je navedena tačna lokacija na kojoj žele da borave. 33-godišnja Eva Zal odlučila se za ovu sobu prije mjesec dana. Aplicirala je za mjesto koje gleda na centar Štokholma. Noć u mobilnoj sobi, tačnije luksuzno opremljenom kontejneru, košta će je 278 evra.

Avanturizmu skloni gosti birali su zaista neobične lokacije. Između ostalog, mobilne sobe bile su postavljene na golf terenima ili u središtu luna-parka. Međutim, ponekad se zahtjevi ne mogu ispuniti zbog pravnih prepreka.

- Najčudniji zahtjev dobili smo od jednog zatvorenika. Tražio je da sobu isporučimo u zatvorsko dvorište. To bi vjerovatno bilo najbizarnije mjesto do sada. Pretpostavljam da je ovu sobu vidio kao mogućnosti bijega iz zatvora, rekao je Јohan Mikelson, direktor Kompanije ''Scandic''.

Naravno, sobu nisu dostavili, ali neobični zahtjevi i dalje stižu. Uprkos toj činjenici, prostora za profit je veoma malo jer doručak, pospremanje i ostale hotelske pogodnosti obavljaju mobilni timovi kompanije, što stvara dodatne troškove.

- Јasno je da ovaj projekat neće donijeti mnogo novca. Međutim, doprinosi da saznamo više o našim gostima i proširimo ponudu, a i to nam mnogo znači, dodaje Mikelson.

Ako se uzme u obzir podatak da Štokholm godišnje posjeti 11 miliona turista, ova usluga, prije svega predstavlja dobar marketinški potez na veoma konkurentnom tržištu.

Јedini problem je što se želje za boravkom na neobičnim lokacijama u realnost mogu sprovesti samo u Švedskoj, Norveškoj i Finskoj.