latinica  ћирилица
03/12/2015 |  08:26 ⇒ 08:51 | Autor: B92

Kako magnezijum jača ženstvenost?

Životna razdoblja kroz koja žena prolazi formiraju je kao ličnost sa pečatima kojima će svom životu davati boju, ali i uticati na lično okruženje, a na koji način možemo da održimo vitalnost, objašnjava stručna saradnica za Story.
(Foto: Thinkstock) -
(Foto: Thinkstock)

Stereotipi ili predrasude koji se vezuju za ženu u periodu adolescencije, mladosti, zrelog životnog doba ili starosti, dovode se u vezu sa psihofizičkim stanjem kao obilježjem svakog od perioda njenog života. Ona mora da se suoči sa svim promjenama koje joj se dešavaju i da potencijalne slabosti prevaziđe u svoju korist. U periodu adolescencije, kada se hormoni bude, mladim djevojkama pripisuje se impulsivnost zbog tegoba koje imaju sa PMS-om, nervoza, osjetljivost, razdražljivost. Sva ljepota poletnosti, velike energije koju one nose i ambicija za novim iskustvima, pada u drugi plan.

Na pojavu trudnice, svi se nekako razniježe, ali često pomisle i kako su hirovite, depresivne i nekako teške, jer hormoni opet rade svoje. Ljepota stvaranja novog života, osjećajnost i tjelesna žrtva koju žena podnosi, tada su ipak od neprocjenjive vrijednosti.

Kada je u zrelim godinama, spremna da uz svoje iskustvo, zrelost i pedantnost koja krasi žene, postane nečiji uzor, lider ili jednostavno pouzdan partner, situacija postaje previše vruća - u negativnom smislu, nažalost. Promjene raspoloženja, talasi vrućine, nervoza, nesanica, bolovi u kostima i zglobovima, lupanje srca, sve ono što menopauza nosi sa sobom, ženi može da zasmeta ili učini da je drugi posmatraju nešto inferiornijom.

U svim životnim fazama i situacijama, za žene je važna samosvijest, ali i pomoć koju može dobiti iz okruženja, kako bi svoju ženstvenost uvijek posmatrala kao trajnu prednost, a ne manu.

Јedan od saveznika dobrog stanja žene, kako fizičkog, tako i psihičkog, svakako je i mineral magnezijum! Njegova uloga u očuvanju zdravlja žene, kao osnove dobrog osjećanja, primjetna je u svim razdobljima života, kod raznih tegoba, odnosno ženskih slabosti.

Period PMS-a može biti veoma stresan i neprijatan za žene, jer se pored nervoze, blagog oticanja, grčeva, pa i mučnine, mogu javiti glavobolja i migrena. Poznato je da redovnim unosom dnevno preporučene doze magnezijuma (oko 300 mg) tokom PMS-a, njegovim djelovanjem na mišićni, ali i nervni sistem, pomenute tegobe mogu značajno da se smanje, čime se olakšava prolazak kroz taj neprijatan dio mjeseca.

Tokom trudnoće, zbog hormonalnih promjena i rasta dijeteta i posteljice, povećana je potreba za magnezijumom. Јedan od najčešćih savjeta ginekologa u toku trudnoće jeste upravo dopunska suplementacija magnezijumom jer on pospiješuje rast materice, kao i zdrav razvoj bebinih kostiju i organa. Primjena magnezijuma tokom trudnoće može uticati i na smanjenje grčeva i kontrakcija, upravo zbog uloge u relaksaciji mišića.

Magnezijum je važan i za normalno funkcionisanje mišićnoga sloja materice, ali i funkcionisanje crevne peristaltike. Nivo ženskih hormona u trudnoći je vrlo visok, a pokreti crijeva usporeni. Tu na scenu stupa magnezijum koji može ubrzati pokrete na prirodan način.

Trudnicama se preporučuje da budu umjereno aktivne i sprovode vježbe upravo prilagođene drugom stanju, kako bi sebi olakšale sam porođaj i bolje se osjećale. Magnezijum je i u tom slučaju sjajan oslonac i podrška kada je riječ o njihovim aktivnostima.

U periodu ulaska u menopauzu i tokom nje, zbog pada nivoa estrogena, promjene u organizmu žene su mnogobrojne i ona ih teško prati, ali ih može ublažiti adekvatnom terapijom (hormonska terapija ili terapija suplementima na bazi fitoestrogena – iz crvene djeteline) uz dopunu magnezijuma.

HORMONSKI DISBALANS

Usljed pada nivoa estrogena, ženi prijeti opasnost od slabljenja funkcije zaštite srca i krvnih sudova, pojave metaboličkog sindroma i gojaznosti (najčešće visceralna – u predjelu struka), pojačane nervoze i nesanice, slabljenja strukture kostiju i pojave osteoporoze. Sve pomenuto utiče da se ona osjeća nesigurno i zaboravi na svoju ženstvenost.

Kada nastupi nervoza, unos magnezijuma uticaće na kočenje oslobađanja noradrenaila i adrenalina (hormona odbrane i straha), što će umanjiti sklonost ka stresu.

U organizmu se oko 60 odsto magnezijuma nalazi samo u kostima! Njegova uloga u prevenciji osteoporoze ogleda se u tome što pomaže apsorpciju i metabolizam kalcijuma i fosfora, pa tako učestvuje u mineralizaciji kostiju i njihovom očuvanju.

PREVENCIЈA ЈE POLA ZDRAVLjA

Vezivanjem kalcijuma za sebe, magnezijum će takođe uticati i na spriječavanje njegovog taloženja na zidove krvnih sudova, te će biti pomoć i u prevenciji ateroskleroze!

Sve promjene i tegobe koje se javljaju u životu žene, ne moraju da budu i nisu odraz slabosti, već upravo činjenica da njena ženstvenost prolazi kroz razne faze i oplemenjuje se: iskustvom, stavom, većom samospoznajom i hrabrošću koja krasi upravo žene.