latinica  ћирилица
18/11/2015 |  20:55 ⇒ 21:10 | Autor: RTRS

Patite li od “sajber mučnine“?

Američki i britanski naučnici zabeležili su postojanje stanja koje su nazvali “sajber mučnina“.
mobilni telefon - Foto: ilustracija
mobilni telefonFoto: ilustracija

Ovaj fenomen pogađa oko 80 odsto korisnika smartfona ili tablet računara, a karakterišu ga osjećaj mučnine i vrtoglavice, piše "Dejli mejl".

Sajber mučnina predstavlja digitalnu verziju mučnine koja se javlja u toku vožnje, a uzrokuje je posmatranje brzih pokreta na ekranu, od filmova u bioskopima na kojima je prikazana brza vožnja kolima i rotiranja ekrana u videoigrama do brzog listanja veb stranica na "pametnim telefonima".

Što je prikazani sadržaj realističniji, veće su šanse za nastanak sajber mučnine.

Siril Dils, kognitivni psiholog i istraživač Centra za mobilnost i transport Univerziteta u Koventriju ističe da je u pitanju fundamentalni problem koji se u tehnološkoj industriji već duže vreme "gura pod tepih".

“U pitanju je prirodni odgovor na neprirodno okruženje“, kaže Dils.

Mučnina koja se javlja u toku vožnje čini da se ljudi osjećaju bolesno jer osjećaju pokret u mišićima i unutrašnjem uhu, ali ga ne vide. S druge strane, digitalna mučnina čini upravo suprotno – vidimo pokret, ali ga ne osjećamo. Efekat je isti, a simptomi uključuju glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, i potrebu da sjednemo.

“Čulo ravnoteže razlikuje se od ostalih čula po tome što zavisi od nekoliko različitih tipova informacija koje primamo istovremeno. Kada se informacije koje primamo ne podudaraju, nastaju vrtoglavica i mučnina“, kaže Stiven Rauš, profesor otorinolaringologije u Medicinskoj školi Harvard.

Sajber mučnini su sklonije žene, kao i gejmeri koji provode veliki broj sati igrajući video igre sa bržim tempom. Inženjeri kompanije Oculus VR, koja se bavi prozvodnjom uređaja za virtuelnu realnost, priznali su da je mučnina korisnika jedan od najvećih problema sa kojim su se suočili do sada, a prilikom dugotrajnog korišćenja zabilježena je i pojava "flešbekova" nalik onima koji se javljaju kod uživalaca droga.

Izvor: Daily Mail/B92