latinica  ћирилица
12/11/2015 |  11:49 | Autor: RTRS

Dijabetes ubija više ljudi nego HIV, tuberkuloza i malarija

Stručnjaci za dijabetes pozvali su svjetske lidere da uvedu dodatne poreze na šećer, kako bi se smanjili troškovi bolničkog liječenja građana.
Dijabetes - Foto: flickr.com
DijabetesFoto: flickr.com

Uoči sastank G20 lidera predstojećeg vikenda, Međunarodna federacija za borbu protiv dijabetesa ukazuje na činjenicu da na svakih šest sekundi jedna osoba u svetu umre od dijabetesa, što ovu bolest čini većim ubicom od HIV-a, tuberkuloze i malarije zajedno.

Federacija procjenjuje da većina zemalja troši između pet i 20 procenata budžeta izdvojenog za zdravstvo na liječenje ove bolesti.

Dijabetes tipa 2 koji se povezuje sa gojaznošću i nedostatkom fizičke aktivnosti i najčešći je u zemljama u razvoju koje su od nedavno prihvatile Zapadni način ishrane.

Najveći broj dijabetičara na svijetu trenutno živi u Kini. Do 2040. procjenjuje se da će svaki 10. čovek na svijetu patiti od te bolesti.

Neke zemlje, uključujući Meksiko, Čile i Francusku, već eksperimentišu sa različitim varijacijama oporezivanja šećera, ali uz velika protivljenja prehrambene industrije.

Izvor:Huffington Post/B92