latinica  ћирилица
02/11/2015 |  17:43 | Autor: Blic

Onkolozi: U Srbiji se očekuje ekspanzija malignih tumora

Ove godine očekuje se ekspanzija malignih tumora kod građana Srbije. Razlog za to je, kako otkriva najpoznatiji srpski onkolog prof. dr Slobodan Čikarić, vrijeme koje je prošlo od bombardovanja Srbije, kada je na Kosmet i Pčinjski okrug bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma ili, kada se prevede u aktivnost radioaktivnog izvora, 185 milijardi bekerela!
Liječenje (Foto: Thinkstock) -
Liječenje (Foto: Thinkstock)

Јoš je sumornije što već godinama unazad, kako kaže statistika, rak u Srbiji ubije čitav manji grad - oko 22.000 ljudi, a od kancera oboli oko 33.000 ljudi. Najčešće maligne bolesti su:

Rak dojke - oboli 4.500 žena, a umre 1.600

Rak grlića materice - 1.400 oboli, a umre 450

Rak prostate - oboli 1.250 muškaraca, a umre 850

Rak debelog crijeva - oboli 3.700 ljudi, a umre 3.600

Rak pluća - oboli 6.400 građana, a umre više od 4.000

- Svaki stanovnik, od 10 miliona koliko nas ima sa Kosovom i Metohijom, u prosjeku je primio dozu zračenja od 18.600 bekerela, a dozvoljena količina uranijuma 238 (osiromašenog) po stanovniku u litru vode je 0,4 bekerela! Da bi se rak pojavio, potrebno je da prođe tzv. latentni period, koji je za leukemiju i maligne limfome od pet do 10 godina, a za tzv. solidne tumore, kojih je 95 odsto, a čija se ekspanzija očekuje ove godine, od 10 do 20 godina. Prosjek javljanja za prve je sedam i po godina, dok je za druge 15 godina. Situaciju u Srbiji pratim od 2001. godine do danas. Prema našim istraživanjima, 2006. bio je nagli skok broja oboljelih od leukemije i limfoma za 118 odsto u odnosu na 2005. Taj trend se zadržao do 2010. Što se tiče solidnih tumora, treba očekivati njihov nagli skok za prošlu i ovu godinu. Јoš nije gotova statistika, ali nam je evidentna najveća stopa smrtnosti od raka u Evropi - priča ovaj stručnjak i dodaje da je zdravlje stanovništa ugroženo od momenta kada je bačen osiromašeni uranijum, koji spada u kancerogene materije, i to traje do danas.

- Njegov poluraspad traje 4,5 milijardi godina. Uranijum ima nisku tačku topljenja, sagorijeva na 50 stepeni i prelazi u radiokativnu prašinu. Ona je tokom bombardovanja dospjela u vodu, zemljište, a vazduhom se proširila i van granica Srbije. U biljke je dospjela iz zemlje, a životinje su jele te biljke, dakle uranijum je i u njima. Ljudi piju vodu, jedu biljke i životinje, dakle i u nama je. Iako ukupna radioaktvinost na cijelom Balkanu nije velika, za indukciju raka potrebna je mala doza radioaktivnog materijala. Kada dospije u krvotok, na primjer, disanjem i putem hrane, tada dolazi u kontakt sa ćelijskom opnom i prodire u nju - objašnjava dr Čikarić mehanizam dosadašnjeg dejstva osiromašenog uranijuma.

- Zdrave hrane nema nigde u svijetu, pa ni u Srbiji, koja je opterećena posljedicama bombardovanja osiromašenim uranijumom. To opterećenje će ostati dok je svijeta i vijeka na našim prostorima zbog vremena poluraspada uranijuma od 4,5 milirade godina. Nema rješenja za taj problem - navodi on.

Sakriveni izvještaj UN Senegalca Bakari Kantea, šefa misije programa UN iz 1999, o stravičnim posljedicama bombardovanja Srbije nikada nije objavljen, a dijelovi koji su procurili u javnost zahvaljujući američkom nezavisnom novinaru Robertu Parsonsu, izvještaču iz međunarodnih institucija u Ženevi, šokirali su Evropu i Srbiju.

On je uspio da dobije Kanteov izvještaj od svog izvora u UNEP i 17. juna 1999. objavi njegove dijelove u ženevskom dnevniku Kurijeu. Izvještaj je kategoričan u ocjeni da će naredne generacije, koje žive na bombradovanom tlu, patiti od kancerogenih oboljenja, leukemije, biće povećan broj spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi.

Doktorica Nevenka Dimitrijević iz Srpskog ljekarskog društva kaže da je priča o posljedicama bombardovanja Јugoslavije apsolutno tabu.

- Mogu samo da se nadovežem na ono što je prof. dr Čikarić naveo i dodam da je zaista povećan broj oboljelih od malignih tumora u Srbiji. Znam da su kolege koji su poslije bombardovanja otišle da pomažu ugroženom stanovništvu poslije nekoliko godina oboljele od raka i umrle. Njihovu smrt niko nije želio da povezuje sa dejstvom osiromašenog uranijuma. Nama nisu dostupni nikakvi podaci o posljedicama bombardovanja po zdravlje stanovništva, ali kao ljekar ne smijem ni da mislim kakve se genetske mutacije nastale u mikroorganizmima i insektima koji napadaju čovjeka. A činjenica je da se javljaju novi virusi i bolesti o kojima ništa ne znamo - navodi ona.