latinica  ћирилица
29/10/2015 |  19:52 | Autor: Agencije

Prirodni tretmani za sprečavanje opadanja kose

Vremenski uslovi, način ishrane, preparati koje koristite i stres utiču na gubitak, odnosno opadanje kose. Postoji par prirodnih rješenja sa kojima biste brzo i jednostavno mogli da zaustavite opadanje kose.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Tretmani vrućim uljem. Mazanje kose mješavinom tri ulja (ricinusovo, bademovo i maslinovo) održaće vašu kosu zdravom jer se u njima nalaze sve neophodne hranljive materije. Zagrijte mješavinu, ali ne previše, i umasirajte je u tjeme. Stavite kapu za kupanje i držite smjesu sat vremena na glavi, a potom kosu operite šamponom.


Tretman prirodnim sokovima. Pokušajte da masirate tjeme sokom od crvenog ili bijelog luka ili sokom od đumbira. Bitno je da koristite jednu od ovih namirnica, nikako mešavinu. Kada umasirate u tjeme, ostavite sokove na kosi i prenoćite. Čim ustanete ujutru, samo isperite kosu.

Tretman zelenim čajem. Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji sprečavaju opadanje kose i pospješuju rast. Stavite dvije vrećice zelenog čaja u jednu šolju vode. Kada se čaj ohladi prirodno, stavite ga na kosu i ostavite tako jedan sat. Potom isperite kosu.


Masaža glave. Masirajući tjeme nekoliko minuta dnevno pospješujete cirkulaciju. Dobra cirkulacija održava folikule kose aktivnim. Masažu možete pospješiti koristeći nekoliko kapi ulja od lavande.

Zdrava ishrana. Možda zvuči kao kliše, ali kosi su potrebne hranljive stvari da bi rasla i bila zdrava. Orasi sadrže Omega 6 masti, puni su cinka i vitamina B. U ovome pomažu bademi i šargarepa, kao i jaja.

Osušite kosu prirodno. Ograničite korištenje fena jer vrućina uništava proteine u kosi. Vrućina takođe uzrokuje slabljenje dlake i njeno opadanje. Trudite se da je sušite prirodno kad god ste u mogućnosti.