latinica  ћирилица
29/10/2015 |  09:52 | Autor: SRNA

Srbija- Prva intervencija gama nožem

U Kliničkom centru Srbije za 2. novembar zakazana je prva intervencija novim aparatom - gama nožem, koji se koristi za liječenje pacijenata koji imaju tumorske metastaze na mozgu.

Gama zracima tretiraju se samo oboljeli dijelovi, a ne i okolno zdravo tkivo, tretman nije bolan i pacijent dan kasnije može da ide kući.

Prva intervencija gama nožem u Srbiji biće kod pacijenta koji se dvije godine liječi od primarnog karcinoma pluća i ima osam metastaza.

U narednih mjesec dana na aparatu za radiohirurgiju, na čiju nabavku se dugo čekalo, radiće se po jedan zahvat dnevno, a sada više nema potrebe da se pacijenti iz Srbije šalju u inostranstvo na liječenje ovim metodom.

Prije nabavke ovog noža, pacijenti iz Srbije upućivani su prvo u Hrvatsku, a onda uglavnom u Tursku, gdje je liječenje po pacijentu u prosjeku plaćano oko 6.000 evra.

Srpski stručnjaci završili su obuku, a u prvo vrijeme pomagaće im kolege iz Češke.

Načelnik odjeljenja na neurohirurgiji Klinike za neurohirurgiju Danica Grujičić kaže da je nabavka gama noža jedna od najvećih investicija u zdravstvu Srbije, na koju se dugo čekalo.

Ona je rekla da će Ministarstvo biti zamoljeno da za sljedeću godinu obezbijedi ovoj klinici više ramova koji se stavljaju na glavu pacijenta kako bi se moglo raditi po četiri do pet intervencija dnevno, jer ima mnogo pacijenata sa raznim tumorima kojima je potrebna intervencija gama nožem.