latinica  ћирилица
11/10/2015 |  15:24 | Autor: RTRS

Dodik: Ostaje i dalje otvoren poziv svim liderima političkih partija za sastanak (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ponovo je pozvao lidere svih političkih partija na sastanak u Palatu, poručujući da je cilj postići dogovor. Dodik će obnoviti poziv na zahtjev partija koje su odazvale na sastanak prije dva dana. Međutim, iz opozicionih partija, već danas su odgovorili da se ni ovog puta neće odazvati pozivu predsjednika.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz SDS-a i NDP-a poručili su da se za sedam dana ništa neće promijeniti i da nema potrebe da se sastaju šefovi parlamentarnih stranaka. Za SNSD nema dileme - to pokazuje da opozicija u Srpskoj ne priznaje legalno izabrane republičke institucije. 

Poziv je upućen. Na istom mjestu u isto vrijeme – u petak, 16.oktobra u 15 časova, predsjednik Milorad Dodik čekaće lidere svih političkih partija Srpske. Motiv je jedinstven – postići dogovor, jer opšti interes Republike Srpske mora biti iznad stranačkih.

- Da li će se neko duriti, da li će neko izmišljati razloge, objašnjavati, to je njihov problem. Јa ću svakako u petak u 15 časova biti na mjestu gdje treba biti sastanak, rekao je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske

Ali predstavnici opozicionih stranaka, već danas poručuju - neće doći. U NDP-u imaju prijedlog – da ministri iz Savjeta ministara i njihovi zamjenici sjednu sa ministrima iz Vlade Republike Srpske i da se dogovore.

- Nema potrebe da se sastajemo mi šefovi političkih stranaka, potpuno je suvišno. I može zakazivati svaki petak od sad pa nadalje, ali mi mislimo svojom glavom i mi ćemo odlučiti kada je trenutak i kad se stvore uslovi da razgovaramo na ravnopravnoj osnovi, istakao je Dragan Čavić, predsjednik NDP.

Sastanak u Palati proći će i bez predstavnika najveće opozicione partije – SDS-a. Unaprijed obrazlažući nedolazak, nisu bili rječiti.

- Ne vidimo zašto bi mi mijenjali svoje mišljenje za sedam dana. Pored toga gospodin Bosić se nalazi van zemlje, istakla je Aleksandra Pandurević, potpredsjednica SDS.

Ovakve odluke opozicije pokazuju da su spremni na sve kako bi srušili vlast u Republici Srpskoj, smatraju u SNSD-u.

- To pokazuje da ne priznaju legalno izabrane institucije Republike Srpske i predstavnici tzv.Saveza za promjene se vjerovatno boje i da dođu u Srpsku, naglasio je Luka Petrović, generalni sekretar SNSD.

Јoš jedan u nizu dokaza nefunkcionisanja institucija BiH na štetu Srba je i istraga o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, koja i nakon tri mjeseca još tapka u mjestu. Da je slučaj vodila Republika Srpska, taj problem bi, kaže Dodik, davno imao epilog.

- Policija Republike Srpske je identifikovala neke počinioce, to je sve upućeno u zajedničke institucije. I naravno da se ništa ne dešava i da se ništa neće ni desiti, zaključio je Dodik.

Kao što se ništa neće desiti ni sa presudom Naseru Oriću, koja se, kaže Dodik, odugovlačila 15 godina, da bi se sada došlo do oslobađajuće presude. Sve što se dešava na nivou BiH potpuno je osuđeno na neuspjeh, poručio je Dodik.