latinica  ћирилица
20/09/2015 |  19:28 | Autor: Agencije

Med ipak nije toliko zdrav

Iako mnogi smatraju da je med zdraviji i prirodniji izbor od bijelog šećera, nova istraživanja otkrila su da med možda i nije toliko zdrav koliko se mislilo.
Limun i med (Foto: Gulliver/Thinkstock) -
Limun i med (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Tim nutricionista za "Journal of Nutrition" tvrdi kako med ima isto dejstvo na tijelo kao i bijeli šećer, i da je bogat kukuruznim sirupom, jeftinim zaslađivačem.

Voditeljka istraživanja Suzan Rac kaže kako su namjeravali da dokažu razlike između meda i šećera, ali na kraju su utvrdili kako su 'veoma, veoma slični'.

Za potrebe istraživanja upoređeni su uticaji meda, šećera i kukuruznog sirupa na 55 dobrovoljaca. Zamoljeni su da jedu 50 g dnevno jednog od ovih zaslađivača.

Pri kraju istraživanja, dokazano je da sva tri zaslađivača imaju jednak uticaj na dobrovoljce. Nivo triglicerida, lipida koji može da izazove rizik od srčanih bolesti, povećao se kod svih ispitanika, bez obzira koji su zaslađivač koristili.

Upravo zbog ovog istraživanja, nutricionista Sara Stener upozorava da med ne bi trebalo smatrati 'zdravim izborom'.

Naglasila je i da med sadrži dosta kalorija. 'Kašičica meda sadrži 23 kalorije i 6 g šećera dok šećer sadrži 16 kalorija i 4 g šećera.. Malo meda neće vam naškoditi, ali zapamtite da ujedno dodaje šećer i kalorije', zaključuje Stener.