latinica  ћирилица
09/09/2015 |  11:22 | Autor: SRNA

Osmislili aparat za oživljavanje srca

Američka firma "TransMedik" razvila je novi sistem za očuvanje srca nakon što ga ljekari izvade iz osobe koja je donor - radi se o posebnoj kutiji koja održava srčane funkcije!
Srce (Foto: Thinkstock) -
Srce (Foto: Thinkstock)

Do sada se prilikom transplantacije srce hladilo kako bi se taj organ u potpunosti očuvao, ali, zahvaljujući novom sistemu, srce se nalazi u kutiji koja mu pribavlja toplinu, kiseonik, krv i hranjive tvari.

Kutija, koja košta 250 hiljada dolara /zbog čega nije dostupna svim bolnicama/, može i da reanimira srce koje je prestalo da kuca u tijelu.

Novi sistem mogao bi da ozbiljno poveća broj transplantacija srca tokom godine.

Do sada je novi sistem, odnosno specijalna kutija, upotrebljen u 15 uspješnih slučajeva u Velikoj Britaniji i Australiji, kada je reanimirano srce nakon što su donori umrli.

Novim sistemom moguće je oživjeti srce umrle osobe, zbog čega doktori mogu da nadziru dotok krvi do određenih organa prije nego izvade srce iz osobe.

Ipak, nova tehnologija povlači određena moralna pitanja, poput onog koje se odnosi na odluku - kada je pacijent, zapravo, mrtav?

- Kako se može reći da je proces nepovratan kada se u drugom tijelu obnavlja funkcija cirkulacije krvi? Skloni smo da previđamo sve, jer želimo da presađujemo organe. Moj argument je da ti organi nisu mrtvi - upozorava Robert Truog, stručnjak za medicinsku etiku sa Harvarda.

Naučnici najvljuju da će jednog dana postojati tehnologija koja će moći da oživi i ostale organe, poput jetre, i to satima nakon smrti osobe u kojoj se organ nalazi.