latinica  ћирилица
03/09/2015 |  17:59 | Autor: RTRS

Ko zarađuje na pojeftinjenju sirove nafte? (VIDEO)

Građani u BiH još čekaju na efekte vrtoglavog pada cijene sirove nafte na svjetskom tržištu. Iako su stare zalihe od sedam dana za koje su vlasnici pumpi tvrdili da imaju, davno istekle, a kod vodećih distributera cijene su niže tek za jedan do dva pfeninga. Oba parametra koja određuju maloprodajnu cijenu, i cijena barela i kurs dolara, išla su na ruku distributerima da koriguju cijenu.
Gorivo - Foto: RTRS
GorivoFoto: RTRS

Cijene mogu ići niže za 30 pfeninga, računica je Udruženja potrošača. Sve ostalo je ekstraprofit. Cijena nafte na svjetskom tržištu trenutno je za 60 odsto niža u odnosu na prošlu godinu.

Prije godinu dana, cijena barela bila je 107 dolara, a gorivo na pumpama sipalo se za dvije i po marke. Danas barel košta 48 dolara i logikom vlasnika vozila, cijena na pumpama morala bi biti oko jedne marke.

U pokretu potrošača kažu da cijena goriva ne može da prati cijenu sirove nafte, prije svega zbog dadžbina koje država uzima. Od cijene litre benzina od, primjera radi 2 marke, 94 pfeninga su porezi i akcize. Tako se pojeftinjenje može tražiti u onih marku i šest pfeninga i to kada se odbije nabavna cijena goriva. Njihova računica govori da bi gorivo trebalo da košta oko 1,7 maraka, a da vlasnici pumpi imaju istu zaradu kao prošle godine kada su prodavali po dvije i po.

U grupaciji za promet naftom pri privrednoj komori, i dalje najavljuju pojeftinjenje.

Distributeri pak, tvrde da oni imaju najmanju zaradu u cijelom lancu. Da se moraju uračunati troškovi rafiniranja, transporta, kursa dolara te mnogi drugi parametri. Međutim, informaciju, koliko tačno zarađuju po litri goriva, ne žele da otkriju.

Argument koji koriste vlasnici pumpi u BiH, da su cijene goriva u BiH najniže u okruženju, takođe ne stoji. Cijene jesu najniže, ali zbog toga što su dažbine u ostalim zemljama veće od 7 do 17 odsto po litri. Cijene ostalih sirovina, bez obzira na kretanje goriva, najverovatnije će ostati iste. Kako kažu u pokretu potrošača, oni još nikada nisu zabilježili primjer da su namirnice pojeftinile nakon pada cijena goriva. U udruženju mlinara, primjera radi, navode da zbog suše, pojeftinjenja brašna sigurno neće biti.